Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникален клей: Няма да повярвате по какъв начин можете да използвате КЕСТЕНИТЕ

02 октомври 2024, 13:00 часа

За децата кестенът е не само символ на есента, но и чудесен източник на забавление. Креативното използване на кестените обаче не свършва с различни по форма фигури и домашни с лепене на кестени. Тези твърди есенни съкровища имат и практическа стойност - прах за пране, ексфолиант и сапун са нищо в сравнение с начина, по който дядовците са използвали кестените на времето. Приготвянето на този лек отнема известно време, но е трудно да се намери по-екологично решение.

Ежегодното събиране на кестени доставя голямо удоволствие на най-малките, защото от тези твърди, малки плодове, обелени от бодливите дрехи, лесно могат да се направят фигурки за игра. Интересно е, че кестените са полезна суровина и за възрастни, тъй като могат да се използват в самостоятелно производство на екологичен перилен препарат, натурален сапун или скраб за лице. Но това не е всичко. Въпреки че плодовете на дивия кестен не са подходящи за консумация, през 1786 полякът Кшищоф Клук първи открива практически начини за тяхното използване.

Необичайна употреба на кестени

Още: Как се приготвят диви кестени с ракия - народен илач

Според бележките на автора, кестените, прясно събрани и правилно обработени, са били основа за естествено нишесте, средства за избелване на бельо, а също и лепило. Както се оказва, много по-възрастни градинари знаят този прост трик отлично и когато стотици кафяви топки, стърчащи от напукани черупки, се появят на градските тревни площи, те ги събират като полезен материал.

Естествено лепило на основата на екстракт от прясно набрани кестени може да се използва в различни произведения на изкуството. Той ефективно свързва листове хартия, картонени елементи и други пластмасови материали с гладка повърхност, която е податлива на лепене. Предимството на домашния клей от кестенови плодове е, че поради произхода и състава си се счита за безопасен за употреба продукт, напълно натурален и екологичен, тъй като е биоразградим.

За да приготвите буркан с лепило, ще ви трябва:

Още: Защо немските домакини слагат кестени в пералнята?

около 15-20 броя пресни, лъскави кестени

утаена или филтрирана вода

Тенджера

Марля или много плътна цедка

Ръчен пасатор

Трябва да изсипете пресните кестени в тенджерата с вода, приготвена за варене. Леко лепкави, ненаранени и здрави на вид плодове трябва първо да се изплакнат обилно под течаща вода. Можете също така да ги поставите в цедка и да ги полеете с вода, за да премахнете мръсотията и например полепналите остатъци от трева.

Чистите кестени се поставят в тенджера с вода и се варят около 45 минути, като през това време трябва да омекнат достатъчно. Сварените и охладени плодове смелете или блендирайте добре. Важно е след тази обработка да стане паста. Отново се вари до желаната консистенция и се прехвърля в буркан. Добре затворено може да се остави в хладилника до употреба, но не чакайте много, защото натуралните продукти имат много по-кратък срок на годност от синтетичните.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес