Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени обясниха защо коленете ни пукат

15 юни 2023, 12:20 часа

Много от нас са се сблъсквали с особения звук на пукане на коленете, когато ги сгъваме или разгъваме. Това може да е смущаващо и понякога неприятно усещане, но защо се случва? Съществуват няколко причини за това явление.

На първо място една от често срещаните причини за пукането на коленете е освобождаването на газови мехурчета. Нашите стави съдържат синовиална течност, която действа като смазка, за да намали триенето между костите. Тази течност съдържа и газове като кислород, азот и въглероден диоксид. Когато движим коленете си, налягането в ставата се променя, което води до образуване на тези газови мехурчета и тяхното разрушаване. Звукът, който чуваме, е резултат от спукването на тези мехурчета, подобно на звука от спукването на балон.

На второ място движението на сухожилията и връзките около коленната става също може да допринесе за пукането на звука. Сухожилията са влакнести тъкани, които свързват мускулите с костите, а връзките свързват костите с други кости. Когато тези меки тъкани се движат върху костни структури, понякога те могат да предизвикат звук на щракане или пукане. Това често е безвредно и се дължи на бързото движение или пренастройване на тези структури по време на сгъване или разгъване на коляното.

Пет храни, които помагат на коленете

Освен това износването на хрущяла - защитна тъкан, която покрива краищата на костите - може да доведе до пукане на коляното. Хрущялът осигурява омекотяване и помага за гладкото движение на ставите. С напредването на възрастта или при извършване на дейности, които натоварват коленете, хрущялът може да изтънее или да се образува грапава повърхност. Когато загрубелите повърхности се трият една в друга, те могат да предизвикат пукане. Това може да е признак на дегенеративни състояния като остеоартрит, които често засягат коленете.

Мускулният дисбаланс или слабостта в областта на коляното също могат да допринесат за появата на пукащи звуци. Когато някои мускули са недостатъчно развити или не функционират оптимално, те могат да причинят неправилно позициониране или неравномерен натиск върху ставата. В резултат на това коляното може да се напука или да изпука по време на движение.

Това са първите симптоми на артрит - следете себе си и роднините си за тях

Струва си да се отбележи, че въпреки че пукането на коляното като цяло е безвредно, понякога то може да показва скрит проблем. Ако изпитвате болка, подуване или нестабилност заедно с пукане на коляното, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист за оценка. Той може да извърши обстоен преглед, да назначи диагностични тестове, ако е необходимо, и да даде подходящи препоръки за лечение.

В заключение, напукването на коляното може да се дължи на освобождаването на газови мехурчета, движението на сухожилията и връзките, износването на хрущяла или мускулния дисбаланс. В повечето случаи това е нормално и безвредно явление. Ако обаче е съпроводено с други симптоми или притеснения, е необходимо да потърсите лекарска помощ. Поддържането на здравословно тегло, редовните физически упражнения и практикуването на правилна механика на тялото могат да помогнат да запазим коленете си здрави и да намалим появата на звуци от пукане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес