Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тихи признаци на топлинен удар, които трябва да знаете

19 юни 2024, 17:18 часа

Тези дни ще бъдат особено горещи и такива условия могат да ни изложат на дехидратация и топлинен удар, състояния, които са животозастрашаващи.

Реклама

Доктор Юха Хейно за финландския портал "Ilta-Sanomat" обяснява, че дехидратацията може да се развие тихо и коварно. Първите симптоми могат да бъдат загуба на апетит, слабост, гадене, диария и объркване.

Вижте още: Учени: Кето диетата увеличава риска от сърдечни заболявания и рак

"Дехидратацията, която се развива бавно, отслабва изпотяването. Това е опасно, защото работата на изпотяването е да охлажда тялото. Когато тялото е дехидратирано, вече няма достатъчно течност за изпотяване. Резултатът е суха кожа, обясни д-р Хайно.

Нелекуваната дехидратация е последвана първо от топлинно изтощение, а в най-лошия случай от топлинен удар. Топлинното изтощение се характеризира със слабост, силна жажда и главоболие. По-леките форми се лекуват с пиене на вода и преместване на по-хладно и сенчесто място.

С влошаването на ситуацията тялото вече не може да се охлажда и телесната температура може да се повиши до над 40 градуса по Целзий. Симптомите може да включват гадене, повърхностно дишане и объркване. Пулсът може да е слаб. Освен това кожата може да е суха и червена.“, допълни лекарят.

Вижте още: Как да разберете, че получавате правилното количество витамин А?

Когато подозирате топлинен удар при себе си или при някой друг, незабавно се обадете на линейка, тъй като това е животозастрашаваща ситуация.

С помощта на един метод лесно се следи дали тялото е достатъчно хидратирано. Доктор Анна-Мари Хекала съветва хората да гледат външния вид на урината.

Ако е малка и тъмна на цвят, трябва да се охладите и да пиете вода“, каза тя.

Имайте предвид обаче, че не трябва да прекалявате и с водата, защото прекомерният й прием може да доведе до хипонатриемия, т.е. водно отравяне. За щастие, това е доста рядко състояние.

Според лекарите жаждата е добра мярка за основните нужди от течности. Американските национални академии на науките, инженерството и медицината са определили, че адекватният дневен прием на течности е 3 литра на ден за мъжете и 2,7 литра на ден за жените. Все пак трябва да се отбележи, че това се отнася до общия прием на течности, който включва вода, но също така и други напитки, както и храни, които съдържат вода, като плодове и зеленчуци. Дневната нужда от течности по време на горещините се увеличава средно с литър.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес