Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При консервиране на пилешко месо - ето какво задължително трябва да направим

21 август 2024, 06:00 часа

Консервирането на пилешко месо е отличен начин да се насладите на вкусен и хранителен продукт през цялата година, особено в зимните месеци. Този процес не само запазва хранителните качества на месото, но и осигурява удобство, когато искате бързо да приготвите вкусно ястие. Въпреки това, за да се постигне най-доброто качество на консервите, е важно да следвате няколко ключови стъпки. В тази статия ще разгледаме какво задължително трябва да направите, за да консервирате пилешко месо успешно и безопасно.

1. Подготовка на пилетата

Първата и най-важна стъпка в процеса на консервиране е правилната подготовка на пилетата. За тази рецепта са необходими четири броя бройлери. Пилетата трябва да бъдат заклани и попарени във вода, която е загрята до около 60 градуса. Важно е водата да не бъде прекалено гореща, за да се предотврати увреждането на кожата. След това пилетата се почистват от перушината и се пърлят с горелка, за да се премахнат остатъците от пера.

Повечето хора го правят грешно: 3 безопасни начина за размразяване на пилешко месо

2. Нарязване и накисване на месото

След като пилетата са добре почистени, те се измиват обилно и се нарязват на едри парчета. За да се осигури по-добра текстура и вкус на месото, парчетата се оставят в студена вода за около един час. По време на този процес месото ще побелее, което е знак, че е готово за следващия етап. След като времето изтече, пилешкото месо се изцежда старателно, за да се отстрани излишната вода.

пилешко месо

3. Запържване на месото

Запържването на пилешкото месо е от съществено значение за доброто му консервиране. В голяма тенджера се загрява 600 мл олио. Месото се добавя на части, така че всяко парче да се запържи равномерно от всички страни. Използването на дървена лопатка е препоръчително за разбъркване, тъй като тя не уврежда месото. След като парчетата са добре запържени, те се изваждат с решетъчна лъжица и се поставят в съд с капак, за да се запазят топли. Всяка порция запържено месо се поръсва със сол и се разбърква добре.

Лесна рецепта за месо в буркани

4. Подреждане и стерилизация на бурканите

След като месото е готово, то се нарежда в сухи и чисти буркани. Важно е парчетата да бъдат добре притиснати, за да се минимизира въздухът в бурканите. След това се добавя малко от мазнината, в която месото е запържено, и бурканите се запечатват плътно с капачки. Следващата стъпка е да се стерилизират бурканите, което се постига чрез варене. Бурканите се поставят в тенджера с гореща вода и се варят за около 1 час и 40 минути. След като варенето приключи, бурканите се оставят в същата вода, докато напълно се охладят.

Консервирането на пилешко месо може да изглежда като сложен процес, но ако следвате тези основни стъпки, резултатът ще бъде повече от задоволителен. Подготовката, запържването и правилното стерилизиране на бурканите са ключови моменти, които гарантират, че пилешкото месо ще бъде вкусно и безопасно за консумация през цялата година. След като бурканите са напълно охладени, те са готови да бъдат подредени на рафта и да ви осигурят удобство и вкусни ястия в бъдеще.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес