Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Педиатър от Харвард споделя 5 неща, които никога не прави, когато децата ѝ са болни

07 юни 2024, 14:26 часа

Д-р Кели Фрадин е майка на две деца и педиатър с образование от Харвард. Тя споделя 5 неща, които никога не прави, когато децата ѝ са болни.

Вижте още: Учени: Енергийни напитки, свързани с внезапен сърдечен удар

"Като всеки родител знам колко е трудно да се грижиш за болно дете. Има онзи труден микс от емоции – страх, любов, объркване, безпокойство и тъга. И когато детето ви е болно, последното нещо, от което се нуждаете, е да бъдете затрупани с противоречива информация или непоискани съвети. Просто искаш децата да са по-добре" – казва педиатърът.

Ето пет неща, които Д-р Кели Фрадин никога не прави, когато децата ѝ са болни:

1. Ако имат температура, но спят, никога не ги събуждайте за лекарства

Сънят е важен за лечението, възстановяването и растежа и е трудно да спим достатъчно, когато кашляме или имаме запушен нос.

"Позволявайки на децата да почиват, гарантираме, че имунната им система е по-способна да се бори с вируса" посочва тя за CNB.

2. Винаги дава лекарство за сваляне на температурата, ако децата не изглеждат добре

"Ако детето има температура и диша по-бързо или по-трудно, пие по-малко течности или не може да спи, не бих се поколебал да му дам безопасни и ефективни лекарства като ибупрофен" - казва д-р Фрейдин, но подчертава, че е необходимо да посетите лекар, ако използвате лекарствата най-малко три пъти на ден за повече от три дни.

3. Температурата им никога не е по-важна за нея от това как изглеждат

Д-р Фрейдин твърди, че термометрите не са от най-точните и затова предупреждава: „Погледнете детето си, преди да започнете да се паникьосвате“.

Вижте още: Aвтофагия - канибализъм на тялото ни, което се самоизяжда, премахвайки болните клетки

Ако децата са спокойни, дишат нормално и са хидратирани, ситуацията вероятно не изисква незабавна медицинска помощ. Също така, ако детето изглежда много болно и термометърът показва, че няма температура, то все още може да се нуждае от медицинска помощ.

4. Не използва сиропи, а мед за облекчаване на кашлицата

Американската академия по педиатрия не препоръчва лекарства за кашлица и педиатърът се съгласява.

"За деца над една година използвам само мед или сироп за кашлица с мед като основна съставка. Оказа се, че те действат като другите лекарства, но с по-малко рискове" - казва тя.

5. Никога не измервайте лекарството с лъжици

 Дозировките на лекарствата за деца варират в зависимост от възрастта и теглото, а чаените и лъжичките са с различни размери, така че се смесват. От съображения за безопасност д-р Фрейдин винаги проучва инструкциите за дозиране в милилитри и ги дава на децата с помощта на спринцовка, за да се увери, че е дала правилната доза и да предотврати грешки.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес