Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невролог: Как изглежда мозъкът на вашето дете, докато използва телефона

19 октомври 2024, 19:21 часа

След като научите ефекта, който смартфоните оказват върху мозъците на нашите деца, може да помислите два пъти преди да купите мобилен телефон на отрочето си.

Вижте още: Защо детето лъже и какво да правите с това

Учените предупредиха, че тийнейджърите са много по-податливи на пристрастяване към мобилните си телефони, тъй като мозъците им все още се развиват на тази възраст и прекомерната им употреба може напълно да ги промени. В този момент от живота им техният префронтален кортекс, по същество „системата за контрол“ на мозъка, все още се развива и става твърде зависим от незабавното удовлетворение, което младите хора получават от социалните медии.

По време на епизод на британското предаване "ITV" експерти анализираха изображения с магнитен резонанс, които показаха как мозъкът на юношата реагира на приятни преживявания като посещение на "TikTok" или "Instagram".

Професорът по неврология и психично здраве Кира Маккейб обясни, че възрастните с напълно развит мозък знаят кога „e достатъчно“, докато днешните младежи не мислят по този начин.

И в резултат на това тийнейджърите са по-склонни към пристрастяващо поведение, защото са свикнали да получават това редовно стимулиране, което идва от онлайн съдържание.

Вместо да изпитат радостите на истинския живот, те търсят бърз прилив на допамин.

"Когато сте възрастен и гледате телефона си, очевидно сте активирали системата за възнаграждение на мозъка си, но също така имате напълно развит префронтален кортекс и това е като система за контрол. Има доказателства, които предполагат, че мозъкът на юношата или тийнейджъра реагира по различен начин от мозъка на възрастен, особено на възнаграждаващи преживявания. Това вероятно е така, защото части от префронталния кортекс все още не са напълно развити при по-младите хора" - казва професорът.

Тя обясни, че това излага тийнейджърите на по-висок риск от пристрастяване към социалните медии, тъй като мозъците им свикват с постоянния допамин, който получават, докато са онлайн.

Други проучвания също дадоха подобни резултати и изследване, проведено в САЩ през 2022 г., предполага, че мозъците на тийнейджъри, които са постоянно повлияни от съдържанието на телефона, се развиват по различен начин. Експерти от Университета на Северна Каролина по-рано обясниха, че младите хора, които проверяват своите онлайн платформи до 20 пъти на ден, стават "свръхчувствителни" към социалната обратна връзка за разлика от техните връстници, които не са били в социалните мрежи.

Вижте още: Храни, с които детският мозък ще започне да работи

Този навик е свързан с по-късни промени в начина, по който мозъкът им реагира на света около тях.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес