Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не пренебрегвайте световъртежа - случва се често при липса на магнезий

14 октомври 2023, 19:30 часа

Световъртежът обикновено е безобидно чувство и се случва на почти всеки, но ако се появява редовно, особено силният световъртеж може да показва наличието на медицинско състояние.

Най-често световъртежът се появява при внезапна промяна в положението на тялото, наранявания на главата, токсични вещества (алкохол, тютюнопушене, наркотици), стрес и др.

Защо хората никога не трябва да пренебрегват световъртежа?

Факт е, че това може да е първият и опасен признак на рак на белия дроб. Експертите предупреждават, че симптомите на рак на белия дроб се развиват с напредването на болестта.

Световъртежът не е самостоятелно заболяване, а симптом, който може да придружава различни състояния. Причинява усещане за дисбаланс на тялото в пространството, въртене на собственото тяло или околните предмети, отдалечаване на земята изпод краката. Понякога тези усещания са толкова силни, че човекът започва да хваща предмети и изпада в припадък. Този симптом е по-чест при жени и по-възрастни пациенти, но по принцип може да се появи при всеки на всяка възраст.

Ендрокринолог: Този навик издава дефицит на магнезий

Каква роля играе магнезият при световъртеж?

Магнезият е жизненоважен минерал за нормалното функциониране на тялото, но магнезиевият дефицит или хипомагнезиемията е често пренебрегван здравен проблем.

Дефицитът на магнезий (хипомагнезиемия) се разбира като намалена концентрация на този микроелемент в кръвта.

Магнезият не се синтезира в човешкото тяло, но идва с храната, водата и солта. След абсорбция в стомашно-чревния тракт макроелементът навлиза в кръвта и се разпределя в тялото: около 60% се натрупва в костите, около 20% в скелетните мускули, 19% в други меки тъкани, по-малко от 1% се намира извън клетките и само част от този процент - циркулира в кръвта. Средното тяло на възрастен човек съдържа 850-1100 mmol магнезий. Имайте предвид, че нормалните серумни нива на магнезий не изключват общ дефицит на магнезий, тъй като когато серумната му концентрация намалее, той навлиза в кръвта от костното си депо.

Част от симптомите, които предизвиква липсата на магнезий:

·         паметта на човек се влошава;

·         възниква безсъние;

·         пациентът има силна болка, замаяност, световъртеж и може да припадне;

·         има усещане, сякаш нещо пълзи по кожата.

Как можете да си набавите магнезий?

Най-богати на магнезий са следните храни: хляб с трици, кисело мляко, мляко, зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и семена (особено ленено и тиквено семе) и др.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес