Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко домакини знаят как се перат пердета в пералня

10 април 2023, 07:55 часа

Пролетта е не само сезонът на дългите вечери на верандата, походите и пикниците през уикенда, дългото кафе след работа или разточителния обяд на открито вместо бързия на бюрото в офиса, но и сезонът на пролетното почистване. Неособено приятно за домакините, но необходимо занимание, за да се освежи домът така, както природата се освежава и възобновява през пролетта. Пролетното почистване няма да мине без измиване на прозорците и изпиране на пердетата. Не бързайте да се радвате, ако сте с щори. Те също се нуждаят от вашите усилия и от почистване, с което ще ви запознаем в друга статия.

Реклама

Как се перат пердетата?

Струва ви се, че този въпрос е глупав и е за дами, които се захващат с домакинска дейност за първи път? Грешите. Много опитни домакини не знаят правилния отговор и изразходват много време и усилия, за да изперат фините пердета на ръка, тъй като се страхуват, че помощникът им – пералнята машина – ще ги съсипе. Може обаче да избегнете скъсването им, измачкването, както и други неприятни последствия, ако знаете как се перат пердетата в пералня.

Как се перат пердета в пералня?

Въпрос колкото лесен, толкова и труден. Вероятно знаете, че трябва да изберете подходяща програма за фини тъкани, но и тя може да скъса пердето ви, ако не знаете трика с торбите за пране. Има големи размери, в които ще се побере цялото перде. Те ще го предпазят от закачане по време на цикъла на машината и така няма да се притеснявате. Други тайни, но елементарни и лесни трикове, свързани с темата как се перат пердета в пералнята, са:

- Най-подходящата програма е с максимална скорост от 800 оборота в минута. Но не избирайте икономична, тъй като води до повече смачкване на пердето, причинено от по-малкото количество вода, с което работи икономичната програма.

- Изберете режим за лесно гладене, за да не прекарате деня в тази дейност за сметка на спестеното пране на ръка.

- Извадете пердето от пералнята машина още влажно и го проснете, опъвайки го внимателно, за да изсъхне, без да има гънки. Това значително ще намали необходимостта от гладене, отколкото ако решите да го сушите в машината и да го извадите напълно сухо, но смачкано до неузнаваемост.

- Не го перете заедно с други дрехи, дори да има място в пералнята ви машина. Пердетата се перат сами или по 2, ако са еднакви. Препълването на машината не само ще намали ефективността от дейността ѝ, но е и предпоставка за боядисване или скъсване на пердето, както и за допълнително нежелано мачкане.

- Внимавайте с градусите. Дори да са бели пердетата, задайте 30 градуса температура при пране. Не рискувайте с гореща вода, 30 градуса са достатъчни, ако перилният препарат е добър.

- Не прекалявайте с препаратите, важно е да са подходящи, а не да са в промишлени количества. Повече препарат не означава по-чисти пердета въпреки ниската температура, а повече трудности при изплакване и дори риск препаратът да е останал по тъканта и да я е оцветил.

- Изтупайте пердетата, преди да ги поставите в пералнята машина, ако имат упорити петна, обработете ги, преди да перете.

- Не пропускайте да премахнете всички кукички и други елементи от пердето, за да не повредите машината си, както и да предпазите самото перде от скъсване. Проверявайте 2 пъти, често остават скрити в диплите на пердето и това създава голям проблем при пране на машина.

- Свалете пердетата от простора и ги закачете на мястото им, когато са изсъхнали на 90%, а не изцяло. Този трик също е свързан с опасността от измачкването им и ви гарантира оптимални резултати, малко или никакви гънки и минимална необходимост от гладене.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес