Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите природни средства след ухапване от пчела?

08 юни 2022, 12:40 часа

През пролетта и лятото се появяват много видове насекоми, а сред тях са и пчелите, осите, стършелите, търтеите и други, които могат да ни ужилят. Те се срещат най-вече около цветчета и храсти и не бива да бъдат притеснявани или раздразнени. Поне веднъж в живота на всеки се е случвало да бъде ужилен от пчела. Чувството не е особено приятно и дискомфортът може да продължи по-дълго, ако не предприемем своевременни мерки.

Когато пчелата ни ужили, тя оставя жилото си в нас и колкото по-дълго стои забито в тялото ни, толкова повече пчелна отрова се излива от него. На първо място е важно да премахнете жилото и да се уверите, че забитата в кожата ви част не е останала вътре. 

Самото ужилване е съпроводено със силна и неприятна болка на засегнатото място. Не е изключено да има и други признаци като сърбеж, отоци, зачервяване и др. Особено е опасно, ако сте ужилени около устата, езика, очите, носа и др. Това е така, защото при появата на оток е много вероятно да не сте способни да говорите, дишате или гледате. 

Ако ви ужили пчела, НЕЗАБАВНО се намажете с тази подправка

Какви са другите признаци на ужилване?

Ето и какво може да очаквате, ако сте били ужилени от пчела:

  • Болка и парене в засегнатата област;
  • Зачервявания и отоци;
  • Подуване на носа и гърлото и затруднено дишане;
  • Болки в корема;
  • Замайване и световъртеж;
  • Учестен пулс;
  • Хипотония;
  • Гадене и повръщане и др.

Как да реагираме при ужилване?

Ето няколко природни метода, които са ни “под ръка” и можем да реагираме навреме, за да стопираме дискомфорта и евентуалните опасности.

С пясък

След като премахнете жилото от кожата си веднага натрийте пясък в засегнатия участък. Пясъкът се смята ча най-ефективният начин за справяне с паренето, болката и дискомфорта след ужилване. А дори да не сте успели да премахнете долната част на трънчето, пясъкът ще го провокира.

Факти за пчелите и меда - 20 неща, които ще ви изумят

Чесън

Ако искате да си спестите отоците и зачервяванията от ужилване, то трябва почти веднага след това да поставите половинка чесън върху мястото. Чесънът има и мощни противовъзпалителни ефекти, които допълнително ще допринесат за бързото премахване на дискомфорта.

Оцет

Може да напоите тампонче или кърпа с оцет и да я поставите върху ужиленото място. По този начин ще потиснете сърбежа и паренето. За оцетната киселина се смята също, че има способността да неутрализира пчелната отрова от жилото.

Лимонов сок

Лимонът също съдържа киселина, има силни противоалергични действия и със сигурност ни спестява усложненията от ужилването. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес