Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Качество на зрението: Защо виждаме двойно и колко опасно е това?

06 април 2022, 11:30 часа

Двойното виждане не трябва да бъде пренебрегвано. Обикновено това е временно явление, което почти всеки е изпитвал поне веднъж в живота си. Понякога обаче то може да сигнализира за сериозен проблем.

Ако двойното виждане не изчезне в рамките на няколко часа, трябва да посетите лекар, казват експерти от клиниката в Кливланд. Те предупреждават и за сериозните причини за това състояние.

Болести, които не са пряко свързани с очите

Тумори, травми, аневризми, инсулт или автоимунни мозъчни заболявания могат да причинят подобно двойно виждане. Лечението на основното състояние може да помогне за възстановяване на нормалното зрение.

В допълнение, заболявания и състояния като диабет, хипертония и висок холестерол могат да увредят нервите, които стимулират очните мускули, което от своя страна води до двойно виждане. „Двойното виждане, свързано с неврологични или съдови заболявания, обикновено престава да се проявява при тяхното лечение“, казват експертите.

Витаминът, който е отговорен за доброто ни зрение

Мускулен проблем

Когато единият очен мускул е по-слаб от другия, той може да накара окото да вижда двойно. Този проблем може да бъде причинен от заболяване на щитовидната жлеза. Определено трябва да се установи след консултация с експерт и да се предприемат нужните мерки.

Катаракта

Катаракта е замъгляване на лещата на окото, което се развива с възрастта, поради наследствено предразположение или увреждане на органите на зрението. Може да увреди зрението и също така да причини двойно виждане.

Здравето на очите зависи от много фактори, включително от начина на живот, наличието на различни заболявания, генетика и възраст. Важно е редовно да проверявате очите си, за да може офталмологът да ви помогне да установите възможните проблеми навреме. Има редица предупредителни знаци, при които трябва да се свържете със специалист в областта.

Рецепти за грижа за зрението 

"Навременното откриване на сериозни проблеми ще ви помогне да запазите зрението си. Дори проблеми, които не застрашават зрението, могат да бъдат излекувани, така че очите ви да се чувстват комфортно и зрението ви да е възможно най-остро", напомнят експертите от Harvard Medical School.

Те препоръчват да посетите лекар, ако забележите симптоми като:

  • промяна в цвета на ириса;
  • епизоди на замъглено зрение;
  • прекомерно сълзене;
  • болка в очите;
  • растяща подутина на клепача;
  • влошаване на яснотата на зрението;
  • проблеми с адаптацията към тъмна стая;
Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес