Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате диабет и се подготвяте за почивка? Следвайте тези 10 стъпки

26 юли 2024, 20:03 часа

През лятото на хората с диабет може да им е по-лесно да контролират заболяването поради по-леката диета, базирана на плодове и зеленчуци и факта, че сме по-активни. Въпреки това, усложненията на диабета, като увреждане на нервите, могат да намалят способността на потните жлези да работят правилно и да охлаждат тялото.

Вижте още: Храни, които причиняват подуване: Не пийте мляко преди да отидете на плаж

Ето как да прекарате горещите летни дни по възможно най-добрия начин и на какво да обърнете внимание.

Високата кръвна захар и някои лекарства могат да увеличат вероятността от дехидратация, а топлината може да повлияе на нуждата на тялото от инсулин. Но това не трябва да ви спира да прекарате лято, изпълнено с дейности, които харесвате.

Независимо дали отивате на местния плаж или просто прекарвате повече време навън, вашите лекарства и консумативи за диабет ще се нуждаят само от малко допълнителни грижи, пише "Eating well".

Дръжте оборудването си добре охладено

"Екстремните температури са враг номер едно на устройствата за следене на кръвната захар, инсулиновите помпи и тест лентите. И инсулинът и другите лекарства за диабет могат да бъдат увредени, когато са изложени на екстремна топлина", казва д-р Грени О'Мали, асистент професор по медицина, ендокринология, диабет и костни заболявания в Ицхак Маунт Синай Факултет по медицина.

Не дръжте лекарства или консумативи в колата си и ги пазете от пряка слънчева светлина. Лекарствата се съхраняват по-добре в мобилни хладилници. Първо, увийте инсулина в кърпа, за да го охладите, но без да докосвате директно пакетите с лед или гел. Не забравяйте да вземете охладителя със себе си, когато излизате от колата.

Вземете достатъчно лекарства

Препоръчително е да се запасите с лекарства, т.е. дръжте терапията си в ръчния си багаж, в случай че регистрираният ви багаж бъде изгубен, ако пътувате със самолет. Освен това носете вашите лекарства и апарати за измерване на кръвната захар за още една седмица ваканция в случай на закъснение на пътуването или злополука с багажа.

Вашите рецепти и доклади също трябва да бъдат намерени в куфара

Притежаването на тази информация и медицински доклади ще увеличи вероятността да преминете през летището и граничната охрана без проблем.

Достатъчно течности помагат за поддържане на нивата на захарта

Пиенето на достатъчно течности поддържа нивата на кръвната захар под контрол.

Ако кръвната ви захар е висока, вие уринирате повече и тогава можете да се дехидратирате“, казва Тифани Сопер, сертифициран преподавател по диабет в програмата за обучение и подкрепа за самоконтрол на диабета в Масачузетската обща болница.

За да предотвратите това, преди да е започнало, пийте вода през целия ден. Не забравяйте, че спортните напитки често са пълни със захар като содата, така че не са най-добрият избор. Ще знаете, че сте добре хидратирани, ако урината ви е бледожълта.

Вижте още: Летни мигрени: 5 начина за излекуване на причинено от топлина главоболие

Защитете кожата си

Всеки трябва да практикува добри слънцезащитни навици.

Възпалението от слънчево изгаряне причинява болка и стрес, което може да повиши кръвната захар“, казва д-р О'Мали.

Нещо повече, ако имате невропатия, може да не усетите въздействието на слънцето, докато не стане твърде късно. Правило номер едно за защита от слънцето е да нанасяте широкоспектърен слънцезащитен крем на всеки два часа върху откритата кожа, когато сте на слънце. Американската академия по дерматология препоръчва поне SPF 30, но ако сте склонни към слънчево изгаряне или имате увреждане на нервите, помислете за крем с по-висок SPF, съветва лекарят.

Кожата на мястото на инжектиране на инсулин трябва да е хладна

"Кожата, която е топла, абсорбира инсулина по-бързо. Топлината увеличава притока на кръв към кожата, така че инжектираният инсулин навлиза по-бързо в кръвообращението ви, вкарвайки бързо глюкозата в клетките. В резултат на това може да изпитате неочакван спад на захарта. Ако сте били на слънце и сега кожата ви е зачервена и гореща, инжектирайте в частта от кожата, която не е била изложена на слънце" - обяснява О'Мали.

Внимавайте с алкохола

Повечето смесени напитки и коктейли са пълни със захар. Също така не забравяйте, че пиенето на алкохол на празен стомах или пиенето без достатъчно храна, съдържаща въглехидрати, може да доведе до ниска кръвна захар – и рискът може да продължи 24 часа. Алкохолът също е диуретик, така че не забравяйте да пиете много вода, ако решите да консумирате алкохол.

Избягвайте твърде много диня

"Постоянно предупреждавам пациентите за динята. Въпреки че е здравословна, тя съдържа и много захар, така че трябва да я ядете умерено. Стандартна порция - 1 малко парче или 1 чаша нарязана на кубчета диня - съдържа 12 грама въглехидрати", казва О'Мали.

Внимавайте как съхранявате своя инсулин

Ако вие и вашите лекарства сте били на слънце цял ден и нивата на захарта ви са високи, помислете дали да не отворите нова бутилка с инсулин или да смените резервоара на вашия набор за инфузия, ако използвате инсулинова помпа.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес