Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо никога не трябва да убивате паяците у дома

01 март 2022, 06:55 часа

Убиването на паяците е лошо знамение. Но това вярване има сериозни биологични причини: паяците са важна част от екосистемата и избавят домовете ни от много опасни вредители. За това пише Мат Бъртън, специалист по ентомология от Университета в Северна Каролина в “The Conversation”.

– Знам, че може би е трудно да ви убедя, но позволете да опитам. Не убивайте следващия паяк, който видите в къщата си – пише Бъртън. “Паяците са важна част от екосистемата на вашия дом и също са независими организми”.

Ентомологът, заедно с колеги, направил проучване на 50 градски и селски къщи в търсене на насекоми. Във всяка от тях имало паяци. Най-често откриват два вида паяци. Като и двете групи изграждат паяжини и чакат жертвата да попадне в нея.

“Паяците са всеядни и ядат всичко, което могат да уловят. Въпреки това, те редовно хващат вредители и насекоми, които носят болести, например комари”, отбелязва биологът. – Има и един вид скачащ паяк, който предпочита наситените с кръв комари. По този начин, убивайки паяка, вие не го лишавате от живот, вие се лишавате от важен хищник за вашия дом.

Почти всички паяци са отровни. Въпреки това, отровата на повечето видове е твърде слаба, за да навреди на човек. В допълнение, техните зъби едва ли могат да проникнат в кожата на човек, а ухапването е изключително рядко. Вярно е, че трябва да се помни, че има видове, чието ухапване е опасно за хората – например на черната вдовица и паякът отшелник.

Паяците предпочитат да се крият от хората – ние сме много по-опасни за тях, отколкото те за нас.

“Ако всъщност не можете да съжителствате с паяк във вашия дом, апартамент или гараж, вместо да го убивате, опитайте да го преместите на улицата. Той ще намери друго място и двете страни ще бъдат доволни от резултата”, настоява Бъртън. “Но ако можете да го понесете – не се притеснявайте, че живеете с паяци”. Това е абсолютно нормално. И дори да не ги виждате, най-вероятно има паяци в къщата ви. Затова прилагайте тактиката “живейте и оставете другите да живеят” на следващия паяк, когото ще видите.”

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес