Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето къде и как да съхранявате круши, ябълки и сливи за дълго време

02 октомври 2024, 12:28 часа

Събирането на плодове от собствената ви градина е истинска радост. Но какво да направите, когато круши, ябълки и сливи започнат да се трупат на кухненския плот? Плодовете могат да останат свежи, ароматни и сочни в продължение на много седмици, дори месеци, ако използвате няколко доказани метода. Повредените трябва да изядете незабавно, а останалите да бъдат защитени по подходящ начин.

Какви плодове са подходящи за съхранение?

Правилното съхранение на плодовете от градината ще запази хранителната им стойност за по-дълго време. Ако осигурим на ябълките подходящи условия, те могат да останат свежи до няколко месеца. Твърдите късни сортове са най-подходящи за тази цел. Идеалните условия за съхранение на ябълки са хладно и тъмно място с висока влажност. Плодовете не могат да се докосват един друг, защото една лоша, гнила ябълка може да зарази останалите.

Още: Защо киселото мляко НЕ трябва да се яде с плодове?

Крушите, подобно на ябълките, са добър кандидат за дългосрочно съхранение. Най-добре е да ги поставите в помещение с температура около 0°C и висока влажност. Моля, не забравяйте, че крушите се берат, когато са още твърди, защото узряват след прибиране на реколтата.

Сливите, особено късните сортове, могат да се съхраняват няколко седмици. Най-добре е да ги съхранявате на хладно място в малки кутии, за да осигурите добра циркулация на въздуха. Сливите трябва да са малко неузрели, когато се берат, защото ще останат свежи по-дълго. Интересното е, че през Средновековието сливите са били потапяни във восък и увивани в сено. Така те оставали свежи дори до Коледа.

Гроздето, особено късните сортове с по-твърда кожа, може да се съхранява до 2-4 седмици при температура 0-2°C в проветриви съдове. Прасковите и нектарините са много деликатни и не се съхраняват дълго. По-твърдите им разновидности могат да се съхраняват от няколко дни до седмица. Дюлята, подобно на ябълките, издържа няколко месеца в хладни (0-4°C), сухи условия.

Още: Могат ли хората с диабет да ядат банани и как влияят на кръвната захар

Къде да съхранявате плодове?

Настъпването на есента и първите слани е очевиден сигнал за събиране на всички плодове, останали по дърветата. След прибиране на реколтата обаче често се оказва, че имаме поне няколко килограма ябълки, круши или сливи за съхранение. Поради тази причина си струва да помислите как да запазите вкуса им за по-дълго време.

Изба/мазе – идеални за повечето зимни плодове

Мазето е едно от най-добрите места за съхранение на дълготрайни плодове, като ябълки, круши и дюли. Добре поддържаната изба трябва да е хладна (от 0°C до 4°C) и с висока влажност (около 85-90%), тъй като това ще предотврати изсъхването на плодовете. Важно е мазето да е добре вентилирано, за да се намали рискът от образуване на мухъл.

Най-добре е да поставите плодовете на един слой в проветриви кутии, за да осигурите циркулация на въздуха. Ябълките и крушите трябва да се съхраняват отделно, тъй като ябълките отделят етилен, който ускорява узряването и развалянето на останалите плодове.

Килер – за плодове, които изискват по-ниски температури

Килерът е друго практично място за съхранение, особено ако нямате достъп до мазе. Температурата трябва да бъде между 5 и 10°C, а влажността около 60-70%. Плодове като сливи, грозде и арония ще се запазят добре в килера няколко седмици. Килерът, въпреки че може да е малко по-топъл, трябва да е сух и тъмен и редовно проветряван. Поставете плодовете в ниски, проветриви съдове. Проверявайте състоянието им на всеки няколко дни и бързо отстранявайте повредените. Съхранените в килера ябълки също могат да бъдат увити във вестник.

Хладилник – за плодове с по-кратък срок на годност

Хладилникът работи най-добре за по-деликатни плодове, които няма да оцелеят в мазето или килера. Можете да поставите плодове като праскови, нектарини, грозде или някои сортове сливи в хладилника. Поставяме ги в отделни съдове или торбички, защото в затвореното пространство на хладилника по-лесно се кондензира влага, което може да доведе до по-бързо разваляне на плодовете. Температурата в хладилника трябва да бъде между 2 и 4°C. Можем да поставим плодовете в специални чекмеджета, за да осигурим по-добра циркулация на въздух и влага.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес