Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безценни съвети за справяне със слънчево изгаряне

11 юли 2024, 14:35 часа

В разгара на лятото сме и температурите са очаквано високи. В този период от годината трябва много да се пазим от слънчевите лъчи, защото те могат да бъдат коварни. И сами знаете, че слънчевите изгаряния са доста неприятни и могат да ни причинят сериозен дискомфорт.

По-често срещани са при хората със светла кожа, както и при малките деца. Разбира се, това съвсем не означава, че няма да ни сполетят, дори да сме помислили за адекватна слънцезащита.

Трябва също да знаете, че лечението на слънчевите изгаряния не е никак лесно и всички бабини съвети могат значително да усложнят състоянието ви. В такива случаи е много важно да се консултирате със специалист, вместо да пробвате различни мазила, помади и други природни средства.

Още: 4 прости съвета, с които ще защитите кожата си след слънчево изгаряне

Ако все пак състоянието ви не е толкова сериозно, ще споделим с вас няколко безобидни начина за успокояване на слънчевото изгаряне.

Как да се справим със слънчево изгаряне в домашни условия?

Направете си вана с хладка вода, в която да добавите една чаша цели овесени ядки. Имайте предвид, че водата ще стане млечно бяла. Потопете се в нея за 20 минути. Зърнената култура ще успокои кожата ви и ще ви накара да се чувствате много по-добре. Наред с това овесените ядки възстановяват естествената бариера на кожата.

Ако сте пострадали от слънчевите лъчи, трябва да се замислите сериозно за добрата хидратация. Ако не обичате да пиете литри вода, можете да я замените с диня, която е пълна с антиоксиданта ликопен.

Още: Как да успокоим кожата след слънчево изгаряне?

Гелът от алое вера доказано хидратира и успокоява кожата, дръжте го близо до себе си през лятото. С него можете значително да успокоите изгорелите от слънцето места. Той има охлаждащи и противовъзпалителни свойства.

Експертите са на мнение, че със слънцето шега не бива. Ако усетите, че вече сте изгорели, оттеглете се веднага и побързайте да си вземете хладък душ или вана. След това попийте внимателно с кърпа и се намажете с крем за след слънце. Така можете да облекчите болката и дискомфорта.

Медицинските специалисти съветват да не се излагаме повторно на слънце, докато слънчевото изгаряне е отминало напълно.

Никога не нанасяйте вазелин върху изгоряла кожа, тъй като това мазило има свойството да задържа топлината и може още повече да влоши състоянието ви.

Още: Как да преборим беленето на кожата след слънчево изгаряне?

Никога не поставяйте лед или ледени компреси директно върху кожата, защото и това няма да доведе до нищо положително.

Не е добра идея да носите тесни дрехи, защото те още повече ще раздразнят кожата. Обличайте се в свободни дрехи от естествени материи, които не спарват.

Не забравяйте обаче, че тежкото слънчево изгаряне се нуждае задължително от медицинска помощ.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес