Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп предупреди Китай с последствия заради коронавируса

19 април 2020, 07:30 часа • 14976 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че Китай може да се изправи лице в лице със сериозни последици, ако "съзнателно е допуснал" избухването на пандемията от коронавирус, съобщи АФП.

"Можеше да бъде спрян в Китай, преди да започне, а не бе", заяви Тръмп пред репортери на брифинг в Белия дом. "И сега целият свят страда заради това", добави той, според БГНЕС.

Тръмп бе попитан дали Китай трябва да понесе последствия заради пандемията, която започна в китайския град Ухан през декември и причини смъртта на повече от 157 000 души по света.

"Ако те са съзнавали отговорността си, със сигурност. Ако е било грешка, грешката е грешка. Но ако те съзнателно са укрили, да, тогава би трябвало да има последствия", каза Тръмп.

"Дали е било грешка, която е излязла извън контрол или бе направено умишлено? Има голяма разлика между двете", уточни американският президент.

"И в двата случая те трябваше да ни пуснат да влезем. Поискахме да влезем. Но те не ни искаха вътре. Мисля, че знаеха, че е нещо лошо и бяха смутени", каза той.

"Казаха, че правят разследване. Така че нека да видим какво се случва с разследването им. Но ние също водим разследване", продължи президентът на САЩ.

Администрацията на Тръмп заяви, че не изключва новият коронавирус да е разпространен - случайно - от лаборатория, изследваща прилепи в Ухан. Става въпрос за вече прословутата лаборатория P4.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицян - който по-рано твърдеше, че американските военни може да са докарали вируса в Китай - отхвърли съобщенията на американските медии по темата и заяви, че "нямат научна основа".

Тръмп също изказа съмнение относно официалните китайски данни, според които страната е регистрирала едва 0,33 смъртни случая на 100 000 души. "Цифрата е невъзможна", каза то.

Според диаграма, показана на брифинга, САЩ са имали 11 - 24 смъртни случая на 100 000 души, докато Франция е имала 27 - 92, а Испания - 42 - 81. Според данни на Worldometers и "Джонс Хопкинс" потвърдено болните от COVID-19 в САЩ в момента са между 735 000 и 739 000, а смъртните случаи са вече 39 000!

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 април"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес