Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дянков: Повече пари за повече фирми, не за голямо строителство

05 май 2020, 08:30 часа • 3616 прочитания

Добре е да се подпомагат вече фирмите – време е. Това подчерта бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Той обаче категорично не се съгласи, че трябва да се излиза от кризата с големи строителни проекти – в инфраструктура и саниране. Там са малък брой големи фирми, а трябва да помогнем на колкото се може повече фирми, дори с малко помощ, е мнението на Дянков.

Бих дал колкото може по-бързо и колкото може повече пари на повече фирми и чак след няколко месеца да се прави оценка за какво се харчат, обобщи Дянков пред Нова телевизия.

За него, дългове за опрощаване ще имат определени големи компании, но за опрощаване трябва да се мисли след време. "Не съм привърженик на грантове - според мен безлихвени кредити или на много малък процент сега, а чак след няколко месеца да се прави по-добра сметка (кой може да връща)", обобщи той.

Бившият финансов министър се съгласи и с тезата на президента Румен Радев да не се помага на офшорни фирми и фирми с офшорна собственост.

Не знаем кога кризата ще свърши и кои сектори ще са най-засегнати, предупреди Дянков. Той даде и пример – в САЩ вече заработва пети икономически пакет, ЕС още е на първият. След 2 месеца ще е късно, предупреди бившият вицепремиер.

Според Дянков, първият етап за Европа за излизане от кризата ще струва 750 млрд. евро, а няма разбирателство. Той не видя и бъдеще в т.нар. "коронаоблигации", като прогнозира по-големи вноски в бюджета на ЕС от по-големите донори – Германия, по негови думи, е готова, както и Франция.

Няма да има срив в еврозоната заради Италия, прогнозира Дянков.

Още: "Икономическият поглед на властта след формалния край на извънредното положение"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес