Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Епохата на Матадора: Какво постигна големият Рафаел Надал в тениса? (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 12:51 часа • 623 прочитания

Испанската тенис легенда Рафаел Надал официално обяви, че слага край на своята кариера. Носителят на 22 титли от Големия шлем се оттегля в края на този сезон, а последното му участие ще бъде с отбора на Испания за финалите на Купа Дейвис в Малага през месец ноември.

След 23 години в тениса: Рафаел Надал сложи край на кариерата си

Оттеглянето на Надал се очакваше в последните месеци, след като испанецът така и не успя да се върне в оптимално физическо състояние, за да се състезава на най-високо ниво. Самият той намекна на няколко пъти, че краят е близо, но се надяваше, че ще може да завърши подобаващо кариерата си - с голям трофей.

Мъчен финал на една велика кариера

Двете големи цели пред Надал в последната му година в тениса бяха свързани с Ролан Гарос и Олимпийските игри в Париж. На Ролан Гарос той отпадна от Александър Зверев още в първия кръг. В Париж пък отпадна от Новак Джокович във втория кръг, но достигна до 1/4-финалите на двойки с Карлос Алкарас. Олимпийският турнир се игра тъкмо на любимите му кортове на Ролан Гарос.

Последните две години се оказаха много трудни за Надал - преследван от контузии и с възможност да участва на много малко турнири от ATP тура. Въпреки това неговата кариера остава незаличима диря в историята на тениса. А най-голямата му гордост са 22-те титли от Големия шлем, от които рекордните 14 трофея от Ролан Гарос.

Рафаел Надал и Карлос Алкарас

Кралят на клея

Рафаел Надал прекара 209 седмици като номер 1 в световната ранглиста в тениса, като завърши пет години на върха в световната класация на ATP. Испанецът спечели общо 92 титли в кариерата си - 36 на Мастърс турнири, олимпийско злато на сингъл от Пекин 2008, както и олимпийско злато на двойки от Рио 2016.

63 от титлите му бяха завоювани на любимата му настилка - клей. Именно тази негова доминация на червените кортове му донесе и названието "Краля на клея". Той държи рекорда и за най-много последователни победи на една настилка - 81 на брой, като едва ли има нужда да споменаваме коя е настилката.

Рафаел Надал

Надал и "Голямата тройка" в тениса

Професионалната кариера на Надал започва през 2001 година и продължава цели 23 години. За този период той среща конкуренцията на други две големи легенди в тениса - Роджър Федерер и Новак Джокович, с които формират легендарната "Голяма тройка" в този спорт.

Надал е един от тримата тенисисти в историята, заедно с Джокович и Андре Агаси, печелил "Златен Шлем" - титли от четирите турнира от Големия шлем плюс олимпийска титла на сингъл. Той има и четири отборни титли с Испания на Купа Дейвис  - надпреварата, на която избра да изиграе последния мач в кариерата си.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес