Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Терзиев с добри новини за Завода за боклук: Депониране под 10%, ръст на приходите от рециклиране

03 септември 2024, 12:32 часа • 848 прочитания

Депониране под 10% и ръст на приходите от рециклиране, отчете кметът на София Васил Терзиев по време на брифинг във връзка със състоянието на Столично предприятие за третиране на отпадъци (СПТО).

Депониране под 10%

Очакванията на местната власт е в края на годината депонирането на отпадъци да бъде свалено под 10%, въпреки твърденията, че това няма как да стане.

"Това като много други неща, които сме обещавали си стана реалност. С подписването на новите договори за оползотворяването на RDF, ще паднем под 10%. Това ще става значително по-евтино, отколкото преди", обясни Терзиев, уточнявайки, че преди е имало обществена поръчка за 40% от общия RDF, на сотйност 26 млн. лв., а в момента се подписват договорите за 100% на цена 22 млн. лв. "Ние ще постигнем над 50-60% по-нисък разход на тон RDF", смята кметът.

Стана ясно, че курсовете към депо са 11 181 в периода 1 януари - 1 септември 2023 г. , а тези за същия период на тази година - 862.

Приходите от рециклиране

"Паралелно с всички подобрения в завода, откъм поточни линии, системи, които не работеха, в момента са възстановени и започнаха да се случват някои неща, които също не работиха, като по-ефективното рециклиране. Постигнахме и доста добри резултати с новите договори за рециклируеми материали", добави Терзиев.

Приходите от рециклуриуеми материали за периода 15 юли - 1 септември 2023 г. са малко над 26  хил. лева, а за същия период на 2024 г. те са над 300 хил. лева. 

Той уточни, че и контролът на входа на завода е засилен. 

Животът на Завода за боклук

"Добрата новина е, че с подобренията, които са направени във веригата, проблем със сметоизвозването не трябва да имаме, освен ако няма активен саботаж от определени участници в процеса. С оползотворяването на RDF имаме капацитет за 6-7 години напред. С подобренията, които се правят, то ще бъде вдигнато ощ еповече. Паралелно с това работим и за новите клетки, за да може градът да бъде обезпечен за много мандати", заяви Терзиев. 

Директорът на Завода за боклук Николай Савов каза, че в началото на годината  на завода му е оставало повече от година и половина - две живот. "Вследствие на мероприятията, които предприехме, вече имаме пет-шест години, дори и нагоре", заяви още Савов. 

Сагата с боклука

Actualno.com направи свое разследване в СПТО през януари тази година, малко преди публикуването на одитния доклад за работата на подчиненото на Столична община предприятие за периода 2020-2023 г. Медията ни се натъкна на фрапиращи детайли в завода, станали при предходното управление на София - идеи за закупуване на гайка по обществена поръчка за 383 лева (6000% повече от нормалната цена), лагер за близо 2000 лева, който иначе може да се купи за 65 (по наши източници), облекло за по 1880 лева на служител, скъпи ремонти, които не са променили почти нищо, и др.

Още: Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

През април от ГЕРБ-СДС обявиха, че са направили проверка, според която огромни количества RDF, произведен от завода за отпадъците на София, "се заравят в депото ежедневно, вместо да се изгарят в циментовите заводи". "Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали", твърдяха те. И казваха, че RDF гориво, произведено от завода, се заравя в депо „Сардината“. Твърдяха, че "това е резултатът от 5-месечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година".

От ГЕРБ заявиха, че подават сигнал до РИОСВ. Дни по-късно, при изненадващата проверка на РИОСВ в завода, е било констатирано, че предприятието работи в непрекъснат режим на работа и дейностите се извършват съгласно издаденото комплексно разрешително, съобщиха от СПТО на официалната си страница във Facebook. 

Междувременно директорът на завода опроверга ГЕРБ-СДС. От думите му се разбра, че в предходните години и при предишното ръководство на дружеството, което е подчинено на Столична община, 90% от RDF се е заравял.

По-късно всички налични документи след вътрешния одит, който кметът на Столична община Васил Терзиев назначи за Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО), вече са изпратени в прокуратурата. ОЩЕ: След разкритията за столичния боклук: Одитът вече е в прокуратурата

Нерегламентираните сметища

Кметът на София коментира и темата с нерегламентираните сметища на територията на столицата, уточнявайки, че става въпрос за земни маси и строителен отпадък. 

"В момента сме във фаза на това да разберем къде, какво има, да спрем запълването чрез следене, контрол и да започнем да отстраняваме причините за тези незаконни сметища", каза Терзиев. Той обяви, че първата цел е да се спре трупането на боклуци в нови и текущи сметища. ОЩЕ: 7 лв. за гумено уплътнение и хиляди за машинно масло: Още примери от завода за боклук край София (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес