Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управлението на общинските дружества в София: Говори Васил Терзиев

11 юли 2024, 08:15 часа • 1853 прочитания

От това как се управляват общински дружества зависи живота на всеки един софиянец. Ако транспортните дружества са на загуба, ние ще дадем пари за тях, а не за строителството на детски градини, улици, тротоари. Абонатите и бизнеса плашат стотици милиони, ако "Топлофикация София" е на загуба. Всеки един софиянец е пряко засегнат от това как се управляват тези дружества. Това каза кметът на София Васил Терзиев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: По нови процедури и правила: Търсят на шефове на шест общински дружества

Припомняме, че ресорните комисии по инженерна инфраструктура и икономика в СОС (Столичния общински съвет) приеха доклада за избор на временни ръководства на шест общински дружества – "Топлофикация", всичките транспортни оператори и "Софинвест".

Попитан защо временни ръководства в тези фирми е чак толкова голям проблем той обясни, че те се борят да има нови конкурси - с ясна и прозрачна процедура, която да докара най-добрите кандидати за тези постове.

"Но за да има шанс да дойдат добри и квалифицирани хора, трябва да има добър и прозрачен конкурс", категоричен бе Терзиев.

Градоначалникът даде и пример с предложения за шефове в "Метрополитен", които само са се возили в метрото. "Временните назначения много пъти стават трайни. За 3-4 месеца тези хора няма да знаят и къде се намират дирекциите, за които отговарят", каза кметът.

ОЩЕ: Терзиев отговори на обвиненията на ГЕРБ за подземните паркинги под училища

"Да махнеш инж. Братоев по този срамен начин, да дложиш временно ръководство - това е атентат. Той от десетилетие се занимава със строителството на метрото. Част от парите са по европрограма и може да има санкции, ако станциите не станат навреме", добави Терзиев.

Относно строителството на паркинги под училища и детски градини, Терзиев каза, че това е "поредната тъпа димка за отклоняване на вниманието".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес