Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терзиев спасява градския транспорт със заем от 6 млн. лв.: СОС с извънредно заседание

30 септември 2024, 13:25 часа • 376 прочитания

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 3 октомври от 10:00 часа за разглеждане на предложението на кмета на София Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 млн. лв. за транспорта в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Заради натрупани задължения

В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължение на двата наземни транспортни оператора – Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от тях е, че с 1,3 млн. лв. са разплатени по-малко от миналата година за компенсации от Държавния бюджет, въпреки че Центърът за градска мобилност е продал повече превозни документи, които следва да бъдат компенсирани.

ОЩЕ: Заради натрупани дългове: Запорирани са сметките на столичния автотранспорт

"Една от основните ни грижи е да оздравим общинските дружества и да стабилизираме обществения транспорт за нормалното функциониране на града и удобството на гражданите", обясни председателят на СОС. "Разчитам на колегите общински съветници от всички политически партии сега да го докажем като подкрепим предложението на кмета. В момента наистина има риск градският транспорт в София да спре, след средата на октомври, а с тези 6 млн. заем го подсигуряваме до края на годината“, коментира Петров.

Средствата ще бъдат разпределени както следва – 1 млн. лева за „Столичен електротранспорт“ ЕАД и 5 млн. лева за „Столичен автотранспорт“ ЕАД, като средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Столичната община в частта собствени данъчни приходи, където е констатирано трайно преизпълнение за първите осем месеца от началото на годината.

ОЩЕ: Ваня Григорова: 45 дни са крили за запора на сметките на Столичния автотранспорт

В края на миналата седмица кметът на София съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Тогава Васил Терзиев обясни, че дружеството има натупани 20 млн. лева задължения през годините.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес