Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терзиев с план за 1 млрд. лв. за модернизация на градския транспорт. ГЕРБ: Откъде пари?

12 юни 2024, 14:03 часа

Проект за над 1 млрд. лева за модернизиране и обновяване на градския транспорт в София представиха кметът Васил Терзиев и представители от групата на ПП-ДБ-СС.

Реклама

Фокус към наземния транспорт

По думите на Терзиев развитието на градския транспорт в София е много важна тема. „Това е комплексна система, която обслужва 1,1 млн. души всеки ден“, каза градоначалникът. 

ОЩЕ: Ето кои 15 български града ще получат милиони за екологичен транспорт

Общинският съветник Андрей Зографски обясни, че през последните години фокусът е бил в развитието на метрото, но сега той ще бъде насочен към сериозните проблеми с наземния транспорт - както по отношение на пътната инфраструктура, така и на возилата.

„Най-голямата част от тези над 1 млрд. лв. ще отидат в закупуване на 110 чисто нови трамваи. 40 трамваи ще отидат за модернизация в чужбина. В рамките на тази програма 608 млн. лв. ще отидат в модернизацията на трамваите“, обясни Зографски. 

Предвидени са и 75 нови дуални тролейбуси, които ще се зареждат от контактна мрежа. Също така ще бъдат купени 60 нови електробуси и 200 нови автобуси.

„Искаме да върнем целия градски транспорт в общински ръце“, заяви той.

Част от средствата ще отидат и в подновяване на инфраструктурата и закупуване на специализирана техника.

Зам.-кметът по финанси Иван Василев каза, че за този проект разчитат на подкрепата от общинските съветници, за да може да започнат да търсят различни източници на финансиране. Една от възможностите е чрез оперативни програми на Европейския съюз, отбеляза зам.-кметът. Като друг вариант, той посочи кредитно финансиране от международните банки.

ОЩЕ: Нова карта: Родители на деца до 2 години ще пътуват за 10 лв. в София

Реакцията на ГЕРБ

Не закъсня и реакцията от страна на опозицията. От ГЕРБ-СДС се обидиха на ПП-ДБ-СС, че сами са представили проекта за отпускане на 1 млрд. лв. за закупуване на 500 нови трамваи, тролеи и автобуси.

“Планът е много амбициозен и се нуждае от широка подкрепа. Трябваше докладът да се разгледа внимателно и утре да бъде представен и приет. Всички участвахме в доклада, но ПП-ДБ-СС сами излязоха и го обявиха. Това води до разединението”, заяви Прошко Прошков.

Антон Хекимян пък попита откъде ще дойдат парите. "Докладът за модернизация на градския транспорт е внесен през септември от ГЕРБ и тогава е бил за 600 млн. лв. Ние ще подкрепим доклада, но откъде ще дойдат парите?”, попита Хекимян.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес