Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таки и паркирането в центъра на София: Борис Бонев влезе дълбоко в още едно блато

17 юли 2024, 14:34 часа • 4893 прочитания

Проблемите с паркирането и липсата на паркоместа в центъра на София доведоха до задочен спор между журналиста Васил Върбанов и общинския съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Чий всъщност е паркингът под НДК?

В предаването "Стълбището" по Дарик радио Върбанов коментира проблемите с намалелия брой на места за паркиране в синята зона около НДК за живущите в района. Той помоли водещия да попита следващия му гост – именно Борис Бонев, наистина ли частният паркинг под НДК е собственост на Таки? Става въпрос за известния наркобос Христофорос Аманатидис, по прякор Таки.

Преди време общинският съветник предложи паркингът под НДК да бъде взет от Столична община и така да се осигурят около 400 нови места за паркиране, които да са част от синята и зелената зона и да се ползват приоритетно от живеещите в района.

ОЩЕ: Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Върбанов се възмути, че вместо предварително да изгради общински паркинги, които да събират в общинския бюджет таксите на гражданите, "същата тази Община рязко съкращава паркоместата и насочва парите им към касата на Таки...??!!". Той изрази позицията си относно проблемите с паркирането в доста дълга публикация в личния си профил във Facebook.

Бонев потвърди, че паркингът под НДК наистина е собственост на Таки и това нямало как да се промени в близко бъдеще. "Ако г-н Върбанов си мисли, че за 200 лв. на години или 16 лв. на месец, колкото всъщност струва винетката за синя зона, ще има гарантирано паркомясто, съжалявам, в заблуда е!“, каза общинският съветник относно това къде се насочват парите.

Бонев се обърна към журналиста и го помоли да види колко струва на месец частен паркинг и да обясни - "общината благотворителна организация ли е, за да дава в пъти, десетки пъти по-ниска цена за паркиране в такъв случай."

ОЩЕ: Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

В профила си във Facebook Върбанов отговори (може да прочетете целия пост ТУК), като заяви, че не смята Общината за благотворителна организация, но "тя не е благотворителна не само към гражданите, които й плащат своите данъци, но не може да е благотворителна и към частния бизнес".

Журналистът обръща внимание и на още два изключително важни факта. А именно, че не жителите на синята зона са определили цената на годишните винетки или на талоните за паркиране. "Те са определени от същата тази Община, а ние нито сме можели, нито сме искали да се пазарим с нея. Напротив, от няколко години в квартала, в който живея, настояваме за вдигане на цените, както и за разширяване на времето на синята зона 24/7", обяснява той.

"Не аз и съседите ми насочваме потенциалните за Общината приходи в частни ръце и то към лица с подчертано съмнителна криминална репутация", отбелязва Върбанов.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес