Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съгласувана ли е с МВР новата организация на движението в центъра на София?

11 май 2024, 19:43 часа
Реклама

“София няма генерален план за организацията на територията на Столична община-той е от 2011г. със срок от 5 години. Няма съгласуване и с институциите на МВР”. Това заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, предаде БГНЕС.

Диана Русинова обясни, че в Генералния план за организацията на територията на Столична община от 2011 г. в чл. 14 пише, че срокът на действие е 5 години. “Сега питам София има ли генерален план и те могат ли да се позовават на него? Освен това през 2016 г. и 2021 г. трябва да има актуализация на плана, сега трябва трета актуализация”, категорична е Русинова.

“Къде е документът с всички съгласувания от МВР, че те са дали съгласието си за този проект”, попита Диана Русинова. (Всичко по темата за реорганизацията на ключови зони на центъра до момента четете тук

“Отваряме Наредбата за проектиране и планиране там пише, че възложителят съгласува промените със съответните органи на МВР в рамките на месец. Срокът не е минал. СДВР чрез министъра на вътрешните работи да излязат и да кажат дали са дали съгласие за реорганизацията на бул. Витоша и Патриарха, касаещи ул. Фритьоф Нансен”, призова Русинова.

Още днес от Сдружението са внесли сигнал в СДВР за разследване на всички факти и обстоятелства свързани с това разрешително. Actualno.com научи от свои източници, че се очаква МВР да потвърди, че проектът за движението по бул. "Патриарх Евтимий" не е съгласуван с ведомството. 

От Европейския център за транспортни политики са внесли и искане до Административен съд на София-град, като от своя страна призовават СДВР да извършват проверка и да предостави информацията до понеделник.

Диана Русинова заяви, и че протоколът от 9 април 2024 г. от заседанието на транспортната комисия в Столична община е съмнителен. “Забележките по него са, че имаме съмнения, че той е непълен и със съмнително съдържание. Смятаме, че оригиналният протокол от Столична община не отговаря на този, който е разпространен в публичното пространство, защото на 7 стр. изречението остава недовършено и на 8 стр. следват подписи”, каза Русинова.

“София не разполага с актуален генерален план за организация на движението. Пътната маркировка се нанася и съгласно проект разработен въз основа на генерален план за организация на движението, а генерален план няма”, подчерта Диана Русинова. Тя обясни, че трябва да има печат на проектанта, ЦГМ, печат на СДВР, обяснителна записка и протокол. “Всичко се оставя и има месец за възражения. Без този месец плюс това те нямат право да правят нищо”, добави Русинова.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес