Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строят Музей на авиацията в Божурище

12 юли 2024, 14:55 часа • 60 прочитания

Кметът на община Божурище Георги Димов, заедно с колеги от общинска администрация, проведоха поредната работна среща с фирма „Индустриален парк – София“, с която подписахме договор, чрез който, в община Божурище ще се ИЗГРАДИ ПАРК МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА!

Срещата бе много ползотворна, с цел ускоряване на процедурата бяха обсъдени и юридическите възможности за сключване на допълнително споразумение и започване на същинската работа по изграждането на музея!

Както Ви уведомихме по-рано, това ще се случи чрез прехвърляне правото на собственост от страна на собствениците върху недвижим имот и съществуващата в него сграда (първата аерогара в София) за изграждането на Парк музей на авиацията, позициониран на терена на бившето летище „Божурище“. ТЕРЕНЪТ И СГРАДАТА ЩЕ БЪДАТ ДАРЕНИ НА ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ, музеят ще бъде изграден изцяло за сметка на фирмата, собственик на целия парцел.

Създаването на парк-музей на авиацията в град Божурище, респективно община Божурище, е исторически момент както за нашата община, така и за цяла България! 

С този акт община Божурище ще възстанови своята славна история, свързана с авиационното минало, което до този момент беше безвъзвратно загубено.

Музеят ще бъде разположен върху 3600 кв.м., ще бъде реставрирана и съществуващата в него сграда (първата аерогара в София).

🛩Сградата на музея ще бъде достъпна за всички жители и гости на Божурище, около нея ще бъдат обособени:

Алеи за почивка и разходка, зеленина;

Експозиционна площ на – ще бъдат разположени макети на българските самолети „ДАР“. (На 15 август 1915 г. от летище Божурище излита първият самолет българско производство, конструиран от Асен Йорданов. По-късно в Държавната аеропланна работилница -Божурище се произвеждат серийно българските самолети „ДАР“ (от инициалите на работилницата.));

Пресъздаване на исторически факти/сцени свързани с летището и неговата работа. (Летище Божурище е първото постоянно действащо летище в България. Неговото начало се дава от княз Фердинанд I с Указ № 2 от 2 януари 1897 г. за създаване на военно кавалерийско депо. Около 10 години по-късно, през 1906 г. е Божурище се извършват първите в България полети с балон. През 1912 г. българската войска построява първите дървени постройки на летището, както и железопътната гара към него.)

Всичко разположено на мястото на терена, ще разказва на посетителите за славната история на нашата авиация, която гордо можем да кажем, че е българската авиация и Божурище е люлката на тази авиация. Чрез пресъздаването на факти и обстоятелства от това славно минало, смятаме да привлечем все повече посетители от всички точки на страната ни, а след време това да бъде и една от най-желаните за посещение туристически атракции и за чужденци.

Всичко изброено по-горе с всеки изпипан детайл, ще показва устрема на Община Божурище към съхранението на историята и културата.

Смятаме, че парк музеят на авиацията ще се превърне в едно от най-притегателните места за посещения, именно, защото в Божурище стои скътана цялата славна история на българската авиация.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес