Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радост за децата: Безплатните карти за градски транспорт ще са с геймърска визия

17 септември 2024, 12:31 часа • 518 прочитания

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия. Това съобщи пред БНР Галина Боева, ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

"След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн", посочи тя.

Как се вади карта?

Всички деца до 14 години имат право на безплатни карти. На тази за деца до 7 години няма да има снимка, като тя ще е придружена и с хартиена карта. 

ОЩЕ: Внимание: Центърът за градска мобилност предупреди за измама с безплатни карти

Старите детски карти от миналата година са активни и в момента, те могат да се презаредят за още една година, подчерта Боева.

На всеки от обектите на ЦГМ може да се издаде нова карта, като е необходимо родителят да покаже на телефона си снимка на акта за раждане, както и снимка на детето. Родителят трябва да покаже и своята лична карта, за да удостовери постоянен адрес. Ученическа карта трябва да бъде показана само от децата над 14 години.

ОЩЕ: От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Галина Боева призовава всички да валидират своите карти при качване в градския транспорт. "Това е застраховката на пътуващия, напомни тя. Освен това тези данни за пътуванията ни помага да правим градския транспорт по-добър, по-бърз и по-удобен за всички", добави тя.

От февруари до август 45 000 деца от 7 до 14 години вече имат своите карти за градски транспорт. "Ако някое дете има издадена карта във Варна, тя може да се ползва навсякъде в страната", отбеляза Боева, като уточни обаче, че за София картата трябва да се представи в обект на ЦГМ, за да се издаде допълнителна пластика, с която да може да се пътува в метрото.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес