Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложили 100 000 лв. подкуп на бивш министър за "Двойната къща"

02 май 2017, 16:20 часа • 2386 прочитания

Бившият министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски Петър Стоянович разкри, че са му предложили подкуп от 100 хил. лв., за да бъде съборена известната "Двойна къща" в София. Предложението било отправено от "представител на инвеститор".

"Това е проблем на манталитета и качеството на политическата класа. Няма достатъчно гражданска енергия и критики, за да може обществото да притисне политиците да си свършат работата", сподели Петър Стоянович пред Bulgaria on air.

Припомняме, че "Двойната къща" беше окончателно съборена преди няколко дни. Според информация там ще гради строеж Киро Японеца.

Бившият министър на културата е категоричен, че има големи пропуски в действащия Закон за опазване и закрила на културното наследство и по думите му той е направен така, че може да удовлетвори всякакви бизнес интереси.

Зам.-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов обясни, че в случая има подмяна на обществения дневен ред.

"През 2014 г. собственикът е изпълнил предписанията и е изготвил проект за съхраняване на културната ценност. Внезапно миналият ноември внася предложение с искане да се отнеме статутът на обекта, което му развързва ръцете. Ще направим всичко възможно този случай да не се повтаря", обясни Чобанов и подчерта, че институциите са помогнали за лошите намерения на собственика.

Той е категоричен, че експертите, които са "работили за ликвидирането" на "Двойната къща", трябва да бъдат освободени. "Изпратихме сигнали до прокуратурата за други случаи, готвим и още сигнали", отбеляза Тодор Чобанов.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес