Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Даниил дава своето благословение за новострояща се църква в София

09 септември 2024, 12:01 часа • 3523 прочитания

На 12 септември от 11 часа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще посети градежа на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния квартал Люлин-9. Миряните ще имат възможност за среща с духовния предводител, носител и изразител на единството на светата Българска Православна Църква.

Официално ще бъде открита и тематична изложба с визуални материали, относно дейностите по изграждането на храма. Членовете на църковното настоятелство ще изложат снимки от всички етапи на реализацията на мащабния богоугоден проект, най-големият в страната през последните 35 години. Изложбата е под надслов „Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба“ и е част от инициативата „Децата на „Люлин“-успешен пример за формиране на общност и припознаване на православието. Целта е чрез поредица от тематични изложби, концерти, артинсталации децата да бъдат приобщени към образованието, изкуството, традициите, живата вяра, българската идентичност и култура.

Храмът, посветен на Св. Патриарх Евтимий Търновски се гради изцяло с дарения и е подкрепен от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин". В момента в България се строят два храма, кръстени на Св. Патриарх Евтимий- един от най-всеотдайните български духовници, като вторият ще бъде във Велико Търново.

Всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят чрез откритата банкова сметка с IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Още: Русия не тормози ли украинците? Не е в това въпросът, друг е според българския патриарх

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес