Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основните причини за високи сметки за вода в София: Кампания на "Софийска вода"

02 октомври 2024, 07:46 часа • 438 прочитания

Оплакванията от високи сметки за вода и ток са нещо периодично в България и нерядко се превръщат в тема. Но и нерядко причините не са еднозначни и не всичко е черно и бяло.

Дружеството "Софийска вода" извърши проверка заради оплаквания за високи сметки, включително такива, които са 300-400 лв. и повече за месец. Основната причина за такива сметки е графата "общи нужди" - там било установено огромно потребление, става ясно от информацията на сайта на дружеството - то е инициирало кампания за проверки на сгради с повече от 20 самостоятелни имота и общо потребление, което надвишава 400 куб. метра.

ОЩЕ: Семейства в София получиха рекордни сметки за вода

Ето и седемте причини за високите сметки според обясненията на "Софийска вода":

  • неосигурен достъп до индивидуалните водомери (27,9%)
  • течове по вътрешните инсталации (23,3%)
  • клиенти без открити партиди (14%)
  • неточно подадени данни при отчет ( 9,3%)
  • изтекла метрологична валидност на водомерите.(9,3%)
  • общи водочерпещи инсталации – поливни системи, басейни и други (9,3%)
  • липса на домоуправители и незаинтересованост от страна на живущите (7%).

Специално по третата причина - клиенти без открити партиди, работещ в Actualno.com има личен опит. В такъв случай официално потребяващо вода домакинство всъщност "се е скрило" и съседите поемат натрупаното количество. Проблемът е, че доказването на присъствие т.е. партида не може да стане само от "Софийска вода" - тук следва да се намесят правоохранителни органи, за да се извърши проверка на място.

Основните проблеми при отчета на индивидуалните водомери на сградите в режим на етажна собственост са:

  • Неосигурен достъп за отчет
  • Грешки при самоотчет
  • Неподменени или стари водомери
  • Липса на договори за дистанционно отчитане

ОЩЕ: Проверяват завишени сметки за вода в София

Като част от кампанията за проверки, "Софийска вода" е провела специална среща с представители на блокове и входове, пропищели от високи сметки. Целта била да се изясни "докъде се простират правата и задълженията на "Софийска вода" и съответно на нейните клиенти". Според шефовете на ВиК дружеството нормативната уредба често била неразбираема и неразбрана от потребителите и оттам се пораждали много от проблемите.

Изпълнителният директор Васил Тренев е изтъкнал на срещата "ключовата роля на домоуправителите при комуникацията със "Софийска вода": "Вие представлявате етажната собственост, което ви дава право да изисквате от нас справки за индивидуално потребление по отделните партиди", припомни още той.

По-скъпа вода

"Софийска вода" от доста време иска поскъпване на водата - една от посочваните причини е защото в столицата има доста места със стара инфраструктура и трябват пари за подмяна и модернизация. На заседанието си на 1 октомври КЕВР одобри от същия ден цената на ВиК услугите за столичани да се повиши с 20%. Така за първи път в историята цената на кубик ще е 3.56 лв. ОЩЕ: От 1 октомври: Цената на водата в София се увеличава, ето с колко

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес