Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Областният управител на София с остра позиция срещу Терзиев след решение на ВАС за общинските дружества

19 август 2024, 11:25 часа • 1572 прочитания

"В качеството си на областен управител на област София, отказвам да съм свидетел на опитите на всякакви политически лица да злоупотребяват с функциите си и да използват подобни политически атаки за своите политически цели и бъдещи предизборни кампании". Това обяви в своя позиция областният ръководител на София Стефан Арсов след решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса със сменените шефове на шест общински дружества.

Още: Човек на Пеевски в "Топлофикация": Политическо кресчендо заради общинските дружества в София

Предистория

На 11 юли ГЕРБ, БСП, ИТН, Карлос Контрера и независимите членове на Столичния общински съвет (СОС) решиха да се сменят ръководствата на шест общински дружества, които се разпореждат с милиарди левове от бюджета. Само Стоян Братоев остана в борда на "Метрополитен". Кметът Васил Терзиев обяви, че няма да подпише ударната смяна на шефове, докато от ПП-ДБ-СС нарекоха случилото се "чистка".

Стигна се до искане на ново заседание на СОС, на което да има пак гласуване, но областната администрация на Област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета Васил Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шестте общински дружества.

Още: Областната администрация не се съгласи с Терзиев и одобри чистката в шест общински дружества

Представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" в Столичния общински съвет поискаха оставката на областния управител.

Реакцията на Арсов

"Във връзка с Определение № 9488/16.08.2024 г. на Върховен административен съд, с което се отхвърля жалбата на кмета на Столична община Васил Терзиев срещу разпореждането на областния управител на област София, с което е допуснато предварително изпълнение на Заповед № РД-20-109/26.07.2024г.: Смятам за необходимо гражданите на София, както и на цялата държава, да имат ясна представа за правомощията и задълженията на нас, техните представители на държавно и местно ниво. По отношение на горепосоченото предварително изпълнение, Върховният съд отхвърли жалбата на кмета на Столична община. Това определение бе взето въз основа на неoспорими правни факти", заявява в своя позиция от 19 август Стефан Арсов.

"В допълнение, не бих допуснал подриването на авторитета и обективността на Областна администрация на област София. Вярвам, че законът трябва да се спазва от всички институции и никой не трябва да допуска, че е над него", заяви той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес