Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

23 април 2024, 12:03 часа • 44034 прочитания
Реклама

Отклонение от метрото при станция „Люлин“ до околовръстния път на София възнамерява да строи „Метрополитен“ ЕАД. Обявената за целта днес инженерингова поръчка е с прогнозна стойност 142 млн. лв. без ДДС.

Проектът включва два тунелни метроучастъка, две подземни метростанции, изтеглител и буферен многоетажен паркинг. Още: Правителството отдели нови 40 млн. лева за софийското метро

Общата дължина на участъка по десния коволоз е 1618 метра, а по левия – 1650 метра. Предвидена е и подземна пешеходна връзка под околовръстния път при метростанция 1.



Трасето започва от края на действащата метростанция „Люлин“ и следва западната посока по бул. „Царица Йоана“ до Околовръстен път. Близо до него, под бул. „Царица Йоана“, е разположена нова метростанция 1. Втората е на 971 метра източно от нея. Още: Директорът на столичното метро: Предстои изграждането на 6 метростанции в кв. "Слатина"

Действащата метростанция „Люлин“ е с централно разположен перон и е изградена през 90-те години на миналия век. Още по време на строителството й е предвидено отклонение на първи метродиаметър в западна посока, като е изпълнена конструкция, определяща трасето на бъдещия участък.

Поръчката е разделена на две обособени позиции, като е предвидено изготвяне на работен проект, строителство, доставка на оборудване и въвеждане в експлоатация. Едната е с прогнозна стойност 68 млн. лв. Другата – 74 млн. лв.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес