Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малина Едрева: ГЕРБ ще работи за по-ниски заплатите от бордове на общински съветници в София

21 април 2020, 15:10 часа

ГЕРБ работи за намаляване на заплатите на 31 общински съветници, които те вземат като участващи в надзорни и управителни съвети на общински структури. Това заяви пред Actualno.com председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева. Тя коментира темата предвид горещия дебат, който се получи на заседанието на СОС на 16 април, след предложение на "Демократична България" тези възнаграждения да станат 610 лева след края на извънредното положение.

Реклама

Едрева напомни, че ГЕРБ предложи и беше прието такива възнаграждения да бъдат нулирани за времето на извънредното положение, докогато и да е то, но не по-рано от края на месец май. Тя уточни, че предстои водената от нея група да направи предложение, което да осигури програмата и анализа на съществуващите методики на изчисление на въпросните възнаграждения така, както следват от правилниците на съответните общински структури, и на числения състав. "Ние сме го декларираме това нещо", подчерта Малина Едрева.

Г-жа Едрева поясни, че докладът с предложението на ДБ е щял да доведе до противозаконно решение – защото нарушава Наредбата за обществените консултации на територията на Столична община и Закона за нормативните актове, както и правната рамка на правилниците на надзорните съвети на съответните общински структури.

Малина Едрева посочи и, че лидерът на групата на ДБ в СОС Методи Лалов (бивш председател на Софийския районен съд), не е подписал доклада с предложението на своите колеги, "вероятно защото си дава сметка какъв правен абсурд" е трябвало да подпише. В самия дебат Лалов не отрече доводите на ГЕРБ, но заложи на моралната правдивост на решението. Важно е, когато предлагаме промени, да направим така, че да се изработят в правен ред решения, които да са работещи (според правото) – другото е или некомпетентност или тежка манипулация от страна на ДБ, категорична беше Едрева.

За кои точно структури става въпрос – по думите на председателя на групата на ГЕРБ в СОС това са надзорните съвети на Столичната агенция по приватизация, както и Фонда, който разпределя натрупаните средства от приватизацията. Тя уточни, че правилата са заварени от ГЕРБ още от 2007 година и представители на ДБ от Общинския съвет са в списъчния състав. И каза, че Методи Лалов е представил предложение за новите съвети и очевидно има нужда от преразглеждане, но това не се прави по начина, по който иска ДБ, защото с метода се създава манипулация. Едрева уточни, че не са коректни думите на Лалов за 10-12 часа месечна работа, като може да се види най-лесно колко доклада са внесли от ДБ и колко от ГЕРБ през миналия мандат, което подсказва и кой какъв обем работа е свършил.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес