Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излагат в София втората статуя, открита в античен град Хераклея Синтика

15 октомври 2024, 13:31 часа • 650 прочитания

Втората статуя, открита при разкопките в античен град Хераклея Синтика, ще бъде изложена за първи път в центъра на София. Това съобщи иженер Катя Стоянова, ръководител на проект "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика пред БТА. 

"Направихме този жест, за да може повече хора да се докоснат до древното изкуство", допълни тя.

ОЩЕ: Откриха втора статуя в античния град Хераклея Синтика (ВИДЕО)

Очаква се до края на месец октомври втората статуя, която е с пукнатина в областта на бедрото, да бъде транспортирана до Националния археологически музей, където ще бъде реставрирана.

"Има голям интерес към двете статуи, а първите, които проявяват желание да представят втората статуя, са именно археолозите от Националния археологически музей. Постигната е договорка статуята да бъде изложена в центъра на София по повод Деня на археолога през февруари 2025 г., когато трябва да приключи процесът за възстановяването на статуята", поясни още инженер Стоянова.

ОЩЕ: Показаха лицето на статуята от Хераклея Синтика (СНИМКИ)

Първата статуя ще бъде изложена в Градски исторически музей - Петрич. В момента тя се реставрира от Китан Китанов, който смята, че статуята е в добро състояние. Възстановяването на първата статуя, за която се смята, че е изображение на бог Хермес, се случва пред погледа на посетителите на Исторически музей - Петрич, благодарение на специално обособен за целта параван.

Заявено е желание двете статуи, открити по време на разкопките в античен град Хераклея Синтика, да бъдат изложени и извън страната.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес