Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИПБ: МВР не е предупредило за опасност при новата организация на движение в София

13 май 2024, 12:27 часа

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) е възложил на мултидисциплинарен екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да извърши инспекция/одит за дефицити за безопасност на изградената организация на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и бул. „Фр. Нансен“ в центъра на София. 

Реклама

Инспекцията ще започне на 13.05.2024 г. (понеделник) в 14.00 часа от бул. „Витоша“.

Още: "Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Две седмици откакто е пусната нова организация на движението, през медиите отговорни институции се обвиняват. В същото време така наречените експерти правят субективни заключения, обслужващи политически двата лагера. Свидетели сме как министърът на вътрешните работи през медиите не одобрява организацията на движение в района. В същото време кметът на гр. София ни съобщава, че представител на МВР е подписал проекта за нова организация на движението", пишат от ИПБ в свое становище.

Припомняме, че готвените промени в движението край НДК предизвикаха протести заради коси места за паркиране на бул. "Витоша", сваляне на велоалея от тротоара на пътното платно и т.н.

Още: Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Пътна полиция не е алармирала за неизправности

Днес в ефира на БНТ началникът на столичната Пътна полиция съобщи, че проектът е подписан от негов служител в комисията по организация на движението в СО, но процедурата изисквала още веднъж да се съгласува със същия служител. В същото време чл.165 ал.1 т.3 от Закона за движението по пътищата задължава пътна полиция да следи за състоянието на пътя и пътните принадлежности. Тя издава писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях.

Още: Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

"Проверка на Института за пътна безопасност показва, че към този момент такова разпореждане, сигнално писмо за констатирани нередности по съществуващата нова организация на движението, не е издавано от МВР. Това показва, че няма дефицити на безопасност при така създадената организация на движение, или Пътна полиция не може да открие такива", констатират от ИПБ.

"За да се преустанови със спекулациите и страховете на гражданите на София, Институтът за пътна безопасност започва инспекция на съществуващата организация на движението", завършват становището си те.

Още: Зам.-кмет за промените на бул. „Витоша“: Искаме да свалим велоалеите от тротоарите и да ги положим на пътното платно

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес