Фандъкова: Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока

3226
Фандъкова: Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока
Снимка: БГНЕС

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, и имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това е европейска практика. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР.

Припомняме, че в петък от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) съобщи за предложението единичния билет за градския транспорт в София да стане 1,60 лв.

Фандъкова: Следващата седмица предстои затварянето на още три участъка в столицата

"Следващата седмица предстои затварянето на още три участъка заради изграждането на метрото в София", съобщи столичният кмет Йорданка ...

"Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването", каза Йорданка Фандъкова.

В скорошен анализ на платформата за статистическа информация "Инфограф се казва, че ако цената на билета в градския транспорт в София бъде увеличена до 1,50 лв. (около 0,77 евро), неговата стойност би надминала тази в 10 европейски столици, сред които Вилнюс, Прага, Талин, Любляна, Рим, Атина, Дъблин, Варшава и Букурещ.

"Центърът за градска мобилност, който ръководи градския транспорт в София, имаше задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика. Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет. Предполагам, че следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод", каза още градоначалникът на София.

Йорданка Фандъкова е имала задължително изискване цените на картите да останат същите, а в същото време да се даде реалната цена на единичния билет. 

"Това е важно, за да може да гарантираме на хората, които пътуват всеки ден, възможността да пътуват изгодно. И в момента разчетите показват ясно, че пътуването с едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване. За хората, които пътуват с преференциални карти, това е и много по-малко. Над 60% от пътуващите пътуват с такива карти. Това са карти, за чиято преференция, всъщност Столичната община плаща на градския транспорт около 95 милиона лева всяка година. Тези цени остават, защото за мен е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира", заяви Фандъкова. 

"Спаси София": Поскъпването на билета без подобряване на услугата е недопустимо

"Спаси София" категорично се противопоставя на мярката за увеличение на еднократния билет за градски транспорт в София. На нарочна пре...

Представена е програма за модернизация на автобусния транспорт, която предполага до 2019 г. почти всички автобуси да бъдат подменени и средната им възраст да бъде между 5 и 7 години, заяви още Фандъкова. Предвижда се и въвеждането на нова система за таксуване, която да позволи таксуване за време или за разстояние. 

По повод проведеното през седмицата антитерористично обучение в София, Йорданка Фандъкова коментира: "Операцията беше важна, но важни са също така изводите. Всички служби, които участваха трябва да направят анализ и всички заедно да предприемем мерки за отстраняване на евентуални слабости в комуникацията." 

По повод обществените поръчки, свързани с обновяването на НДК, Йорданка Фандъкова заяви, че през 2018 г. София ще бъде своеобразна столица на Европа, защото ще е домакин на българското председателство. "Най-вече в НДК ще бъде центърът, в който ще се събира елитът на Европа, а това е важно за престижа на нашия град. Нашата задача беше да обновим това пространство", заяви столичният градоначалник.

"Оказа се при началото на ремонта, че всъщност там почти липсва хидроизолация, това се видя, когато бяха вдигнати плочите. И се наложи наистина да се променя няколко пъти проекта, за да се осигури по-качествено изпълнение. В процеса на изпълнение стана ясно, че трябва да разделим проекта на 2 етапа. Първият етап вече е изпълнен. Не само едната, а трите фирми, които изпълняваха, получиха тежки санкции на стойност над 630 000 лева, което се дължеше на многократно връщане за преработване, там където надзорът не беше доволен от изпълнението", заяви Фандъкова.

"За втория етап, който трябва да направим сега, трябваше да бъдат избрани изпълнители за доставката на материалите така и за изпълнението. Стойността, която заложихме в бюджета, е около 5 милиона лева. Беше обявена процедура за избор на изпълнител. На 1 март тя беше прекратена, защото беше получена само една оферта. Затова на 18 март беше обявена отново тази поръчка с прогнозна стойност за изпълнение 2,5 милиона и с възможност за допълнително възлагане при необходимост. Нашите процедури са максимално прозрачни. При каквито и да е било съмнения моя практика е да поискам спиране на поръчката", каза кметът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София