Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦТП сезира Сарафов за детелината на бул. "България" и Околовръстното

02 октомври 2024, 13:18 часа • 436 прочитания

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) сезира изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по случая с пътната връзка между път II-16 (Околовръстен път) и столичния бул. „България“.

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова иска проверка по казуса с евентуалното бездействие на Столична община по отношение на затворената пътна връзка. Тя не функционира от 31 май 2024 г., като се очаква да бъде отворена отново в средата на октомври.

Още: Детелината на бул. "България" и Околовръстното ще бъде отворена в средата на октомври

За какво настояват от ЕЦТП?

От ЕЦТП настояват за извършване на проверка, защото "тази пътна връзка е изключително натоварена и е от стратегическо значение както за столицата, така и за националната транспортна мрежа. Тя свързва важни транспортни артерии и е ключов коридор за движението на хора и стоки както в рамките на София, така и към югозападната част на страната".

"Затварянето на този участък сериозно затруднява движението, създавайки значителни задръжки в трафика и възпрепятствайки нормалното функциониране на транспортната система. Считаме, че допуснатото затваряне от над четири месеца, в които не се случва нищо по отстраняването на проблема, нарушава разпоредбите на чл. 3, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), а именно: „Лицата, които стопанисват пътищата, ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и от замърсяване от моторните превозни средства“. Липсата на действия за възстановяване на пътната връзка от страна на Столична община поставя под въпрос ангажираността на компетентните органи към поддръжката на критичната инфраструктура. Още повече, налице е обосновано съмнение, че подобно бездействие може да има последици, които засягат не само икономическата стабилност, но и националната сигурност, като пряко възпрепятстват свободното движение по национално значими транспортни връзки", аргументират се от ЕЦТП.

Снимка: Диана Русинова, Actualno.com

Още: Градският транспорт в София може да фалира до шест месеца: Предупреждение от Диана Русинова

Въпроси от ЕЦТП към Сарафов

От центъра с председател Диана Русинова искат проверка да установи отговорите на следните въпроси:

1. На какво основание и имал ли е право кметът на Столична община да разпореди затварянето на пътната връзка?

2. За чия сметка е било извършено обследване и имал ли е право кметът на Столична община да възлага подобни действия с пари от бюджета на общината?

3. Какви са причините за затварянето на пътната връзка и дали Столична община е предприела каквото и да е действие за нейното възстановяване?

4. Има ли предприети мерки за търсене на алтернативни решения за облекчаване на движението в района?

5. Налице ли е нарушение на нормативни разпоредби, свързани с поддръжката и експлоатацията на пътната инфраструктура от страна на общинската администрация?

6. Какви мерки са предприети за информиране на гражданите относно състоянието на този инфраструктурен участък и действията за неговото възстановяване?

7. Застрашена ли е по този начин националната сигурност, предвид важността на пътната връзка за националния транспортен трафик?

8. При въвеждането на временна организация и безопасност на движението били ли са изпълнени всички условия съобразно разпоредбите на чл. 3, ал. 2, ал. 3 и ал. 4, както и на чл. 14, ал. 1 от ЗДвП, както и на всички подзаконови разпоредби, произтичащи от този член?

От ЕЦТП искат и предприемане на "необходимите правни мерки" спрямо отговорните лица, ако бъдат открити нарушения.

Още: "Хаотични и непоследователни действия": АПИ с критика към Столична община за надлеза на бул. „България“

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес