Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чакъровите тържества в Самоков събраха стотици гости от цялата страна (СНИМКИ)

22 юли 2024, 17:40 часа • 859 прочитания

Единадесетите Чакърови тържества в община Самоков събраха гости от цялата страна.Над 50 патриотични клуба се включиха във възстановката, пресъздаваща живота на Чакър войвода.

Тържествата откри кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. „Вълнувам се, че ще открия тазгодишните Чакърови тържества и се присъединявам към посланието - да запазим изконното българско.

Благодаря и на всички Вас, драги гости, от патриотични клубове от цялата страна, че участвате в нашия празник, защото вие сте неделима част от него. Горд съм, че тук, в недрата на Рила, се събират толкова много хора, милеещи за българщината! Обръщам се към всички вас с „добре дошли” на Чакърови тържества 2024 и ви пожелавам да се заредите с онзи дух, който ни е опазил през вековете!” – каза в словото си кметът.

Председателят на Клуб на любителите на историческо оръжия „Чакър войвода”поздрави гостите и покани официалните лица в лицето на кмета инж. Ангел Джоргов, областния управител на Софийска област Силвия Арнаутска и народния представител Младен Маринов да гръмнат топовете, с което по традиция се слага начало на честванията.

С живи картини бяха пресъздадени в живи картини животът и делото на Самоковския барон. За всички присъстващи разказваше краеведът инж. Христо Ярловски.

Много настроение донесоха изпълненията на гайдарски състав „101 каба гайди” – гр. Смолян и оркестър „Зурни” от гр. Петрич.

След възстановката архиерейският наместник отец Михаил Колев отслужи водосвет и освети курбана.

Със съдействието на клуб по борба „Рилски спортист” и директора на спортното училище Илиян Георгиев се проведоха атрактивните народни борби.

Празникът завърши с фолклорна програма, поднесена от оркестър „Роял Бенд” – Благоевград.

Още: Започва ремонт на спортна площадка в Самоков

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес