Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Време е за реални действия": Македонски българи с напомняне към Силяновска и призив и към Радев

12 септември 2024, 11:47 часа • 909 прочитания

"Културната дипломация не замества решаването на реални проблеми. Правата на българите в Северна Македония не могат да бъдат пренебрегвани". Това се посочва в позиция на затворения от македонската държава културен център "Иван Михайлов" в Битоля по повод посещението на македонския президент Гордана Силяновска - Давкова  в София за македонската постановка на операта „Набуко“ от Верди.

Какво подсещат македонския президент

"Зад настояването на българския народ в Македония да бъдат дадени конституционни гаранции за правата застанаха всички 27 държави от ЕС. Това е изискване залегнало в приетата Преговорна рамка за бъдещите преговори за присъединяване на нашата родина към Европа. След палежите на българските клубове, побоищата над нас и стрелбите срещу наши културни центрове и инсценирани съдебни процеси както по времето на тоталитарния режим в Югославия, тази позиция беше логична. Тя е неотменима", се посочва в позицията. ОЩЕ: Силяновска пред българския посланик: Отношенията ни не са на необходимото ниво

Очакванията към Радев

От културния център посочват, че очакват от президента Румен Радев да продължи да се държи с достойнство и твърдост, както досега, и да напомни на колежката си, че вписването на българите в конституцията, прекратяването на говора на омраза и спазването на историческата истина са неотменими изисквания, залегнали в Договора за добросъседство и Френското предложение. "Стига вече празни жестове – време е за реални действия", се посочва още в позицията. 

Цялата позиция може да прочетете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес