Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"В Рилския манастир се съединяват небето и земята": Патриарх Даниил се поклони пред мощите на Свети Иван Рилски

01 юли 2024, 22:45 часа
Реклама

Патриарх Даниил се поклони на мощите на Свети Иван Рилски. Той посети Рилския манастир за честването на 555 години от връщането на чудотворните му мощи от Търново.

Още: Патриарх Даниил отива на първото си посещение, след като бе избран

„Днешният празник има едно много силно послание към нас – кой е знаел за Рила планина преди да отиде там Свети Иван Рилски, кой е мислел, че тази пустош, дива горска пустиня, може да процъфти и да даде такова светило за цялата вселена, и повече от 1000 години да се слави там Божието име и православни християни отвсякъде, но преди всичко от нашата българска земя, се събираме там“, каза той.

Още: Големи чудеса в Рилския манастир: Светецът излекувал жена от рак, върнал слуха на друга

Според него в този манастир се „съединяват небето и земята, защото там Свети Иван Рилски протяга ръце към небето и измолва Божията благодат“. Патриархът каза в словото си още: „Ние считаме начало на Възраждането за пробуждането на съзнанието на народа, но да не забравяме, че там – в светата Рилска обител, беше онова дихание на молитвата, на общуването с Бога, което възкресява човешката душа и човешкото сърце, за да даде сили да се свърши и общата работа за пробуждането на народа и за освобождението на отечеството ни“.

Още: Daily Mail: Вътрешността на България е дом на манастири, ослепителни езера и очарователни градове

Новият български патриарх пожела „Господ да ни събира – да бъдем едно, да мислим за това, което е горе на небето, а не за това, което е долу на земята“. „Ние сме временни човеци – днес ни има, а утре ни няма. Господ пребъдва вечно“, каза още той. Той завърши словото си с думите: „Нашата цел и нашата първостепенна задача е да пазим това единство на църквата, както Господ ни е заповядал. Да се стараем да живеем в душевен мир със себе си, така като ни е учил Христос. Да вървим по пътя на спасението“.

Още: Църквата е да събира тези, които са разделени: Патриарх Даниил преди първата си света литургия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес