Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Китай взимат предпазни мерки срещу птичия грип

07 април 2013, 12:26 часа
Реклама

Властите на Шанхай взеха днес допълнителни мерки за борба с разпространението на вируса H7N9 на птичия грип, като забраниха състезанията с гълъби и продажбата на декоративни птици, предаде БГНЕС.

Китайското министерство на образованието призова училищата да пазят здравето на учениците, като разясняват значението на хигиената в училищните столове и задължителното миене на ръцете.

Китайската телевизия показа операции по дезинфектирането на класни стаи в Шанхай, преди децата да подновят учебните занимания след почивните дни по случай празника на мъртвите.

Осем от заразените досега 18 души с вируса H7N9 на птичия грип са от Шанхай, четирима от тях починаха. Вчера бе съобщено за нови два случая на заразяване.

След като затвориха пазарите на живи птици и наредиха умъртвяването на десетки хиляди, властите на Шанхай съобщиха, че вирусът H7N9 е открит в гълъби. На интернет сайта на града е качена забрана за състезания с гълъби и заповед към собствениците на гълъби – близо два милиона птици – да ги държат затворени в клетките

Забранена е също продажбата на диви и на декоративни птици. Волиерите в зоологическата градина на града са затворени.

Според Световната здравна организация (СЗО) няма риск от пандемия, тъй като H7N9 не се предава от човек на човек за разлика от предишния щам H5N1.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес