Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Удар срещу двустранните отношения с България": Журналист за искането на Мицкоски за историческата комисия

28 август 2024, 09:05 часа • 1299 прочитания

Ударът срещу историческата комисия е удар срещу двустранните отношния с България. Това каза журналистът Любчо Нешков сутрешния блок на бТВ след като македонският премиер Християн Мицкоски обяви, че съвсем скоро ще има промени в състава на смесената историческа комисия с България.

Според него Мицкоски атакува директно комисията, защото иска да обезсмисли двустранните ни отношения.

Той нерече логично развитие в политическото поведение на македонския премиер искането му за историческата комисия. "След като зачеркна коридор номер 8 и нанесе удар на сигурността в региона, логично идва ударът срещу историческата комисия", каза Нешков.

Припомняме, че историческата комисия беше създадена в резултат на подписания на 1 август 2017 г. Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Северна Македония и е ключова част от споразумението. Блокирането на работата ѝ от македонска страна доведе до напрежение в двустранните отношения.

"Всички онези, които смятаха, че тази комисия, е нещо незначително, безсмислено, сега трябва да си зададат въпроса защо Християн Мицкоски атакува директно?", коментира Нешков. 

Според него сега на Мицкоски му остава официално да съобщи, че е част от сръбския свят на Вучич. ОЩЕ: Мицкоски недоволен от историческата комисия с България, иска нови хора

Българите в Конституцията

Нешков коментира и условието на България да пусне Скопие в ЕС, а именно вписването на българите в македонската конституция. "Дясната ръка на Христоян Мицкоски - Тимчо Муцунски твърди, че големи фактори в ЕС проявявали разбиране за тяхната позиция по отношение за вписването на българите. Прощавайте, големите фактори по този въпрос кои са? Вие имате проблем с целия ЕС и вие тук може да търсите поредния си братовчед през Белград, но няма да разрешите въпроса", коментира Нешков. 

Новият посланик в Скопие

Той отбеляза, че позицията на посланик в Скопие е изключително важна. "Новият посланик в Скопие е активно партньорство със страните членки от ЕС, с новия посланик на ЕС, който е грък, за да предотвратим това, което е възможно да се повтори отново след 30 години. Нито Сребреница, нито инцидента в Косово, нито депортацията на косовските албанци в Македония беше преди два века - беше преди 30 години", предупреди журналистът. ОЩЕ: САЩ държат под око ситуацията в Северна Македония: Задава ли се етнически конфликт?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес