Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три общини съдят правителството за неотпуснати пари

12 март 2014, 17:01 часа • 21398 прочитания

Три общини от Врачанско - Бяла Слатина, Козлодуй и Оряхово, заведоха съдебен иск срещу правителството, защото не са получили нито лев от програмата за развитие на регионите.

В Бяла Слатина са предложили 21 социални проекти, от които не е одобрен нито един, съобщава NEWS7. Протестната акция на общините блокира 290-те милиона по програмата, докато по жалбата се произнесе Върховният административен съд, призна премиерът Пламен Орешарски на срещата с медиите.

Кметовете на общините Бяла Слатина, Козлодуй и Оряхово наистина могат да си навлекат гнева на своите колеги от десетки общини, които не могат да започнат работа по одобрените социални проекти, защото отпуснатите от правителството пари са блокирани. Но градоначалниците-бунтари са поели този риск в името на справедливостта и равнопоставеността на всички български общини.

„Нито един от проектите ни не е одобрен, говорим за тези с най-малка стойност: 55 хил. лева за покрива на детската градина, 166 хил. лева за читалището в Търнава, останалите са с малко по-висока стойност. Но на фона на броя на жителите трябваше да получим нещо, дори най-малкото, защото заслужаваме. Не искам да изземваме средства, вече одобрени за други общини, защото те също са в затруднено положение”, коментира кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков, цитиран от БЛИЦ.

Според него средствата по общини са разпределени прибързано, без да се отчитат реалните социални нужди и проблеми на населението.

Например Бяла Слатина е като след бомбардировка, защото водният цикъл е довел до разкопаването на всички улици и тротоари и движението с автомобил, както и пеша, е истинско ходене по мъките.

Инициаторите на протестната акция се надяват, че Върховният административен съд бързо ще се произнесе по жалбата, за да се намери справедливо разрешение и да бъдат разблокирани средствата за общинските социални обекти преди започване на строителния сезон.

Според кметовете на ощетените общини най-разумно е правителството да намери допълнителни средства и за част от техните проекти, както и за други неотложни социални проблеми в други райони на страната. За да няма двойни стандарти и политически съображения при взаимодействието на местната и централната власт в името на гражданите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес