Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Новият щам на птичи грип в Китай не се предава от човек на човек

08 април 2013, 11:27 часа
Реклама

Специалистите от Световната здравна организация (СЗО) засега не са открили доказателства за това, че вирусът на птичи грип H7N9 се предава от човек на човек, съобщи пред журналисти представителят на СЗО в Китай Майкъл ОЛиъри.

„Засега не знаем източника на инфекцията, освен това нямаме доказателства, че тя се предава от човек на човек”, заяви той на пресконференция в Пекин.

СЗО приветства реакцията на властите в Китай, които мобилизираха своите ресурси в цялата страна в борбата срещу вируса, унищожавайки хиляди птици и поставяйки под наблюдение стотици хора, близки до инфектираните.

„Засега имаме само спорадични случаи на рядкото заболяване и вероятно това ще остане така. Затова няма място за паника”, заяви представителят на СЗО в Китай Майкъл ОЛиъри.

Броят на потвърдените случаи на заразени с новия вирус на птичи грип H7N9 в Китай достигна 21. Шестима от заболелите са починали, предаде ИТАР-ТАСС.

В провинция Анхой, намираща се в източната част на страната, е регистриран още един случай. Това е 55-годишен мъж, който се занимава с търговия на домашни птици. Той е бил хоспитализиран в болница в град Бочжоу. При никого от контактуващите с него не са открити симптоми на заболяването, съобщават китайските медии. За два нови случая на заболели от новия щам на птичи грип съобщиха и властите в Шанхай.

Междувременно в Шанхай бяха унищожени 98 000 живи кокошки, а търговията с домашни птици в града е забранена.

Опасенията у специалистите относно предаването на вируса от човек на човек възникнаха, след като при двама синове на починал мъж в Шанхай беше открито респираторно заболяване. В последствие един от тях почина. Въпреки това властите в Китай не потвърдиха, че братята са се заразили с птичи грип.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес