Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът промени решението си и прие таксите на ЧСИ за събиране на невърнати заеми за редовни

12 януари 2021, 16:02 часа • 2075 прочитания

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на тричленен състав, касаещо таксите на частните съдебни изпълнители за събиране на парични вземания.

Става дума за последното изменение на т.26 от раздел II "Пропорционални такси" на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, прието с постановление на Министерски съвет №52/05.03.2013 г. То беше отменено от първата инстанция на ВАС на 12 май 2020 г. Впоследствие срещу решението на тричленния състав касационни жалби подадоха Министерския съвет, Камара на частните съдебни изпълнители и министъра на правосъдието.

Касационната инстанция констатира, че с последното изменение на Тарифата минималният размер на таксите е бил намален и няма пропорционални такси, които да са над 10 процента от цената на вземането, което е било възможно преди оспореното изменение. Следователно е постигната целта на изменението на тарифата. Тя е и в пълно съответствие с нормата на чл. 83, ал. 2 Закона за частните съдебни изпълнители, изискваща сборът от всички пропорционални такси да не надвишава една десета от задължението.

Петчленният състав на ВАС намира, че е неправилна преценката на тричленния състав за непостигане на целта на изменението и противоречие с чл. 6 АПК и непостигане на поставената цел за намаление на икономичестата тежест и подобряване на бизнесклимата и задлъжнялостта в страната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес