Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът одобри и 17-е споразумения за незаконно преминаване на границата

30 май 2016, 19:42 часа • 843 прочитания

Районният съд в Петрич одобри всички 17 споразумения на прокуратурата с хванатите нелегални чужденци на българо-гръцката граница този уикенд. 

Споразуменията са одобрени в същия вид, в който са били внесени. В ранните часове на 28 май наряди на граничния полицейски участък в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич локализираха и задържали 34 чужди граждани от Ирак и Сирия. Установено е, че групата, от общо 34 лица, е навлязла на територията на България в района село Кулата, като не е бил установен водач на незаконно преминавалите границата граждани. Тази група е тръгнала от Идомени, показана им е била посоката с намерение да стигнат до Централна Европа, обясни по-рано днес Румяна Арнаудова. „България е една междинна дестинация, през която са взели решения да преминат, за да достигнат до Германия”, каза Арнаудова. Те твърдят, че са се самоорганизирали и не съобщават, че имат каналджия, който да им е искал пари. Те са се движили пеша и са хванати на т.нар. зелена граница.

От тези 34 човека, 17 са пълнолетни – 6 от Сирия и 11 от Ирак. 4 от хората в групата са непълнолетни, а останалите 13 малолетни деца. Всички 17 са привлечени с обвинени за това, че са преминали българо-гръцката граница без разрешение. Част от преминалите са имали документи, издадени от гръцките власти, на друга част е установена самоличността в рамките на българското разследване.

С всеки от обвинените и с определения им служебен защитник прокуратурата е сключила споразумение. За трима души от тези, с които са се споразумели с обвинението наказанието, за което е постигнато съгласие е 5 месеца условно с изпитателен срок от 3 месеца както и глоба от по 100 лв. на всеки. Останалите 14 души са се съгласили на 6 месеца, с изпитателен срок от 3 години, както и глоба от по 100 лв. Има желание те да бъдат върнати още днес обратно в Гърция, след като съдът одобри тези споразумения.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес