Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светият Синод обяви тримата кандидати за патриарх

20 юни 2024, 17:50 часа
Реклама

Светият Синод на Българската православна църква излъчи трима кандидати за патриарх.

"Светият Синод в пълен състав и на избор с тайно гласоподаване определи трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол", обяви говорителят на синода на 20 юни.

Още: Половин милион лева ще струва изборът на нов патриарх на 30 юни

С гласовете на две трети, или на 9 от членовете на Светия синод, са избрани:

  • Врачански митрополит Григорий – 11 гласа на първи тур
  • Видински митрополит Данаил – 9 гласа след 32-ия тур
  • Ловчански митрополит Гавриил – 9 гласа на 42-ия тур

Кой отпадна?

В избора нямаха право да бъдат избрани Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан - те нямат изискуемата възраст (навършени 50 г.).

Доростолският митрополит Яков пък не може да се кандидатира поради липсата на 5-годишно служение като митрополит, а Сливенският митрополит Арсений - поради горните две основания.

Патриарх няма да е и Пловдивският митрополит Николай.

Девет от митрополитите имаха право да бъдат избрани за патриарх според Устава на БПЦ. Те са навършили 50 години и имат пет години служение на поста. Това са митрополитите Йосиф, Григорий Великотърновски, Игнатий, Гавриил, Николай, Йоан, Наум, Григорий Врачански и Даниил.

Снимка: митрополит Николай, БГНЕС

Още: Руската църква "санкционира" кандидат за български патриарх заради Украйна

"Имената на избраните съгласно член 45 и 47 на Българската патриаршия ще бъдат представени на Патриаршески избирателен църковен събор", обяви говорителят на Светия Синод.

Още: Горан Благоев: Русия ще се опита да влияе на избора на нов патриарх (ВИДЕО)

Кога ще се избира нов патриарх?

Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх. На 19 март синодът се събра, за да избере наместник-председател - това е Врачанският митрополит Григорий, който е и един от тримата кандидати.

Припомняме, че на 13 март късно вечерта дойде тъжна новина - почина патриарх Неофит. Сега църквата ще трябва да избере свой нов духовен водач.

Още: "Първите протести през лятото ще са църковни": Прогноза на журналист

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес