Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: Борисов и Дянков са виновни за актуализацията на бюджета

25 юли 2013, 16:07 часа • 8074 прочитания

В тази зала липсват двама от виновниците за тази актуализация на бюджета. Единият се казва Симеон Дянков, а другият Бойко Борисов, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на КБ Сергей Станишев.

Той обясни, че Дянков е виновен, защото 4 години е бил философът на ултра либералната политика за бюджетни баланси на всяка цена и всичко, което не се е връзвало в неговите счетоводни сметки се е отсичало. "Отсичаха се реални нужди на здравеопазване, образование, икономика, българския бизнес", допълни Станишев.

Според него вторият, който отсъства и има вина за актуализацията е бившият министър-председател Бойко Борисов. "Той носи съотговорност за политиката и за резултатите от политиката във финансовата област. Той казваше, че Симеон Дянков е неговото слънчице и че го подкрепя във всичко, което прави. "Няма как тези дебати да не бъдат за наследството на ГЕРБ във финансовата област, просто защото е приключил мандатът и трябва да се кажат ясни резултатите", категоричен бе лидерът на БСП. По думите му се е получил парадокс.

"Част от ГЕРБ казват, че няма нужда от актуализация на бюджета, но при това изпълнение на полугодието – 46% от приходната част, няма как да има такова наваксване, че да се покрият всички, поето от предишните две правителства ангажименти при този темп на изпълнение на приходната част. Интересно е, самият ГЕРБ се отказа от политиката на Дянков, тогава защо част от ГЕРБ казвате, че не приемате актуализацията. Изяснете си го вътрешно, помежду ви", обърна се към опозицията Станишев. Той изрази мнение, че трябва да се каже ясно наследството на ГЕРБ във финансовата област, което е 8 млрд. лв. влошена дългова позиция на България – приблизително на половина изяден фискален резерв и 4 млрд. приблизително нов дълг, взет от предишното правителство. "Това са факти. Не го казвам заради реванш, а за да се знае на каква основа стъпва правителството на Орешарски", допълни Станишев.

Той представи и част от промените, които се реализират чрез актуализацията и направи уговорката, че това не е бюджет на кабинета Орешарски, а е запълване на дупките от поетите ангажименти в бюджета на Дянков и Борисов. "Има няколко принципни разлики. Първата разлика е политиката за предсказуема държава и разплащане с бизнеса, защото през 2009 година, когато Дянков дойде с целта за нулев бюджетен дефицит, той спря всички разплащания към българския бизнес, доведе до гигантска задлъжнялост, до масови фалити, до десетки хиляди допълнителни безработни. И в крайна сметка кацнаха на 4, 3 % бюджетен дефицит – единственият път, в който България е била в процедура на свръхдефицит е било по времето на ГЕРБ", припомни Станишев.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес