Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След теч на радиоактивна вода: Българите да не се плашат, обявиха от АЕЦ "Козлодуй"

23 юни 2024, 17:27 часа

Реклама

Българите не трябва да се притесняват от "лек инцидент" в АЕЦ "Коздлодуй" - това заяви пред агенция "Фокус" зам.-изпълнителният директор на атомната централа Андрей Красночаров. Думите му от събота, 22 юни, идват след новината за изтичането на радиоактивна вода от спрения VI блок.

Още: Работен инцидент в спрения VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Няма опасности и последствия"

"Наистина беше допусната грешка при събиране на схема за дрениране и това доведе до преливане на една част от водата навън, т.е. в помещенията на херметичния обем на блока. Това е неприятно като случай, но не води до никакви опасности и последствия, тъй като самите помещения, в които се намира въпросното оборудване, са предназначени точно за това. Тоест - течът бе почистен след това и нямаше никакво допълнително облъчване на персонала, тъй като организацията беше проведена под стриктен контрол", заяви Красночаров.

Преди дни ядреният ни експерт проф. Георги Касчиев говори по темата за първи път пред Bulgaria On Air, а в Студио Actualno заяви, че е имало изтичане на радиоактивна вода, но това не води до опасност за населението и околната среда: Изтекла ли е радиоактивна вода в АЕЦ "Козлодуй" и има ли риск: Проф. Касчиев пред "Студио Actualno".

Няма опасност за хората и за околната среда

Андрей Красночаров е категоричен, че не е имало никакви последствия нито за персонала, нито за помещението, нито за околната среда.

"Няма повод за никакви притеснения. Даже това събитие не подлежи на докладване в АЯР (Агенцията за ядрено регулиране), но все пак ние я уведомихме, че е станало и съответно взехме необходимите мерки за отстраняване на последствията", каза още зам.-изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Аз предполагам, че г-н Касчиев много добре знае, че не е станало нещо толкова опасно. Пак повтарям - този случай дори и не подлежи на докладване, само сме уведомили АЯР, че наистина е станало такова събитие", каза още Красночаров.

Снимка: проф. Касчиев, Actualno.com

"Заливането е станало на определен участък на оборудването, който веднага е бил почистен. Извършени са и съответните проверки. Там няма датчици, но ако той визира горния блок - те бяха само по капака и отново казвам - бяха почистени", поясни зам.-шефът на АЕЦ "Козлодуй". 

Тези негови думи дойдоха след коментара на проф. Касчиев пред "Денят On Air", където той заяви: "За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия. В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели".

"В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент, персоналът продължава да работи в същите помещения. Няма никакви опасности", каза Андрей Красночаров.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес