Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще започне ли всичко в Изборния кодекс отначало? (видео)

14 декември 2012, 11:45 часа
Реклама

Провалът на Народното събрание да довърши работата по поправките в Изборния кодекс е вече факт. И най-вероятно всичко ще започне отначало – поне такъв извод може да се направи от изказванията на народните представители от различните партии.

Опозицията

ДПС директно поиска всичко да започне отначало, за да се отразят препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). На същото мнение е и Синята коалиция, като Мартин Димитров припомни, че само в България и в Малта от всички страни в ЕС има мониторингово наблюдение на изборния процес от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

„ГЕРБ искат не просто да купят изборите – те искат да откраднат вота”, каза Христо Бисеров от ДПС. Колегата му Лютви Местан добави, че управляващите трябва да спрат с довода „ами така беше и при Тройната коалиция”.

Исканията на партията на Доган са следните: „Нито една партия да няма право да заеме две от общо три ръководни позиции от изборните комисии. И трите позиции трябва да бъдат заети от различни партии, а секретарят трябва да е от опозицията, ако тя не е оглавила комисията. Всеки член на комисия трябва да си тръгне с оригиналния протокол, който да е в толкова екземпляра, колкото са членовете на комисията, всеки такъв протокол да е с мокър печат и подпис. Тези протоколи да имат силата на годно доказателство пред съда при манипулиране на изборите”.

От Синята коалиция предлагат първо да има разговори между лидерите на всички партии и да се постигне съгласие за основните пунктове, които да гарантират честни избори. Мартин Димитров изтъкна, че от ГЕРБ само Цецка Цачева търси вариант за компромис и показва загриженост относно мониторинга на ПАСЕ.

БСП също се присъедини към общия тон на опозицията, като червеният лидер Сергей Станишев също поиска консултации между всички партии, за да има гаранция, че изборите ще преминат честно.

Управляващите

Същевременно Искра Фидосова заяви, че не вижда какво повече могат да сторят от ГЕРБ. „Три месеца търсим компромис, над 30 заседания се проведоха в правната комисия на НС. Предложихме и да се намерят извънредни средства и да се закупят и ксерокси за секционните комисии, така че протоколите – единственият оригинален екземпляр да се ксерокопира, да се подпише с вярно с оригинала от председателя и секретаря на СИК и да се даде. Нещо, което не е правено никога. Няма какво повече да се направи. Когато тази теза я чуха вчера и тази сутрин по всички национални медии, Коалиция за България си тръгна от пленарното заседание. Просто не искат да влязат. Тези, които бяха вътре от Коалиция за България, не се регистрираха", коментира Фидосова.

 

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес