Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Референдум се провежда в Каспичан

19 октомври 2014, 10:50 часа • 22160 прочитания

Жителите на Каспичан гласуват днес на местен референдум.

Въпросът, на който отговарят жителите на Каспичан е: "Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?".

Намерение да строи такава има шуменската фирма "Моби трейд".

В 6:00 часа бяха отворени шест избирателни секции – четири в града, една в квартал "Калугерица" и една подвижна. С право на глас са 2 874 души.

За да бъде референдумът успешен, до урните трябва да отидат най-малко 1 558 души – колкото са гласували на местните избори през 2011 година. Също така с "Да" трябва да отговорят половината плюс един от тях, тоест 780 души.

"До 9:00 часа са гласували 214 души, или избирателната активност е 7,45%", каза за БГНЕС председателят на ОИК Иван Иванов.

"Моби трейд" смята да вдигне инсталацията си за обезвреждане на опасни медицински отпадъци в индустриалната част в края на Каспичан. Фирмата е наела парцел и го е предплатила за 5 години. Също така има положителна Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.

За пръв път "Моби трейд" заяви намерение да строи в Каспичан през 2012 година. През октомври над 400 жители на града се събраха в залата на НЧ "Пробуда-1929″, за да протестират срещу намерението. Представена бе и подписка с 1400 подписа. По-късно четири частни лица и Сдружение с нестопанска цел "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие" подадоха в съда жалба срещу изграждането на инсинератора. В края на миналата година Шуменският административен съд отхвърли жалбите и постанови, че издадената от РИОСВ-Шумен /ОВОС/ е в рамките на предоставените му правомощия, а изграждането на инсталацията на площадка в индустриалната зона на Каспичан и на необходимата за обслужването й инфраструктура, са извън територията на защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Предишните три опита на "Моби трейд" да вдигне инсинератор се провалиха, след като срещнаха съпротива от обществеността в Шумен. Фирмата първо искаше да строи в индустриалната зона на областния град, а после до Тракийския квартал, след това до 7-ми километър. В Шумен фирмата не успя да прокара исканията си за промяна на ПУП през Общинския съвет.

По закон каспичанската избирателна комисия има трябва да обяви резултата от референдума в 3-дневен срок. Неофициалните резултати обаче ще станат ясни още довечера, обяви председателят й Иван Иванов. Решението от общественото допитване влиза в сила незабавно.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес