Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пълна порнография": Напрежение сред автоинструкторите заради нови правила при шофьорските изпити

30 август 2023, 09:56 часа
Реклама

Сериозно напрежение в средите на автоинструкторите у нас след като бяха оповестени новите правила при шофьорските изпити.

Най-сериозния спор възниква по въпроса дали таблет, а не изпитващ да определя на случаен принцип маршрута на бъдещите водачи. 

Още: Рановски за новите правила при шофьорските изпити: Може да има и повече видеоклипове

"Таблетът се ръководи от човек и информацията е продиктувана от някой, който е дал задание. Това е държавен рекет. За да бъде проведен изпитът по начина, по който в момента се регламентира от "Автомобилна администрация", той трябва да е в учебната документация", заяви Йонко Иванов от Съюза на преподаватели по авто-мото подготовка.

Пред NOVA той заплаши, че, ако наистина изпитите се провеждат по този начин, на 22 септември ще блокират магистрали у нас.

"Само елементарни хора могат да отрекат световния технически процес. Ние си милеем за изпитващия. Затова кандидат-шофьорите се опитват да му се харесат преди изпита", смята Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Още: КС реши: Не плащаш глоба - няма проблем да си върнеш шофьорската книжка

Защо идеите са спорни?

От Института по пътна безопасност излязоха с предложения при провеждането на практическия изпит на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът да се определя електронно и на случаен принцип непосредствено преди неговото начало, както и да бъде излъчван на живо през цялото време.

"Нововъведения, които ограничават субективния елемент, не се правят", заяви Георги Гълъбов, член на Управителния съвет на Института по пътна безопасност.

"Изпитващите ще определят оценката - дали ще бъде "да" или "не", но няма да могат да влияят на изпита нито в положителен, нито в отрицателен план", допълни още Красимир Георгиев.

Още: Пътни експерти: Има инструктори, които трудно шофират и са за освидетелстване

Въвеждат нови правила при шофьорските изпити

Малките автошколи не могат да покрият новите изисквания

Скандални практики и пари на ръка при записване за шофьорски курс (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес